Bronbelasting - fiscaal woonachtig in Nederland

Voorkom het betalen van teveel belasting

Wordt jouw muziek in het buitenland gedraaid? Dan heb je inkomsten uit het buitenland. Je betaalt in de meeste gevallen bronbelasting over deze inkomsten. Meestal is er een hoog en een laag tarief. De hoogte kan per land verschillen. Zonder informatie over jouw fiscale woonplaats, berekenen de buitenlandse belastingdiensten automatisch het hoge tarief.

Hoe zorg je ervoor dat je niet teveel belasting, dus het hoge tarief, betaalt? En hoe kan BumaStemra kan je daarbij helpen? We leggen het je hieronder uit.

In deze uitleg gaan we ervan uit dat je fiscaal woonachtig bent in Nederland. Woon je fiscaal in het buitenland? Klik dan hier om verder te lezen.

Wat is bronbelasting?

Bronbelasting is een belasting die wordt ingehouden op inkomsten die je uit een ander land ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om inkomen uit rente, dividend of auteursrechten die je uit het buitenland krijgt.

De overheid van het land waar de inkomsten vandaan komen, houdt deze belasting direct in bij de uitbetaling. Dit betekent dat een deel van je inkomsten direct naar de belastingdienst in dat land gaat.

Als je in Nederland woont voor de belasting (fiscaal), kun je deze betaalde bronbelasting vaak aftrekken of verrekenen in je Nederlandse belastingaangifte. Hierdoor betaal je in totaal niet twee keer belasting over hetzelfde inkomen.

Fiscaal woonachtig en bronbelasting. Hoe zit dat?

Hoeveel bronbelasting je betaalt en eventueel kunt verrekenen, wordt mede bepaald door je fiscale woonplaats. ‘Fiscaal woonachtig’ betekent in dit geval dat je voor de belastingdienst officieel in Nederland woont waar je inkomstenbelasting betaalt over je inkomen. Dit betekent dat je hier belastingplichtig bent en een burgerservicenummer (BSN) of RSIN (voor bedrijven) hebt.

Voor het verrekenen van het lage bronbelastingtarief is een woonplaatsverklaring nodig. Aan de hand van een woonplaatsverklaring kan een belastingdienst zien in welk land je inkomstenbelasting betaalt en welke afspraken er met dat land zijn voor het eventueel verrekenen van bronbelasting.

Wat is een woonplaatsverklaring?

Een woonplaatsverklaring is een officieel document dat bevestigt in welk land je voor belastingdoeleinden woont. Als je Nederland woont en inkomsten krijgt uit een ander land, kan dit document nodig zijn om aan te tonen waar je fiscaal woonachtig bent. Hiermee laat je zien dat je in Nederland belasting betaalt.

Met een woonplaatsverklaring kun je vaak voorkomen dat je te veel belasting betaalt in het land waar je inkomsten vandaan komen. Of je kunt hiermee zelfs een lager belastingtarief krijgen.

Als je inkomsten hebt uit meerdere landen, moet je in elk van die landen kunnen laten zien waar je voor belastingdoeleinden woont. Dit betekent dat je voor elk land waar je geld verdient een aparte woonplaatsverklaring nodig hebt. Je vraagt al deze woonplaatsverklaringen zelf aan in het land waar je fiscaal woonachtig bent, dus waar je officieel belastingplichtig bent.

Bijvoorbeeld: je woont in Nederland, maar ontvang auteursrechten uit Duitsland, Frankrijk en Italië. De belastingdiensten van Duitsland, Frankrijk en Italië willen dan weten waar je woont voor de belasting. Om aan te tonen dat je fiscaal in Nederland woont, vraag wij bij de Nederlandse belastingdienst drie woonplaatsverklaringen aan: één voor Duitsland, één voor Frankrijk en één voor Italië.

Hoe kan BumaStemra helpen?

BumaStemra heeft toestemming van de Nederlandse Belastingdienst om de woonplaatsverklaringen van rechthebbenden jaarlijks collectief bij de Belastingdienst op te vragen. Wij laten, na ontvangst van de woonplaatsverklaringen, de CBO in het land waar jij inkomsten hebt, weten dat je fiscaal in Nederland woonachtig bent. En daarmee heb je recht op het lage bronbelastingtarief uit het land buiten Nederland waar jij inkomsten hebt.

Wat gebeurt er met mijn woonplaatsverklaring?

Jouw woonplaatsverklaring wordt in een beveiligde digitale omgeving opgeslagen. We geven de verklaring niet aan de buitenlandse CBO. Uitsluitend als een buitenlandse Belastingdienst daarom vraagt, verstrekken wij de verklaring rechtstreeks aan die Belastingdienst.

Heeft BumaStemra een machtiging van mij nodig om mijn woonplaatsverklaring aan te vragen?

Omdat de Nederlandse Belastingdienst BumaStemra toestemming heeft gegeven voor het collectief aanvragen van woonplaatsverklaringen, hebben wij nu geen individuele machtiging nodig. Als je jouw BSN of RSIN hebt ingevuld in MijnBumaStemra en je naam- en adresgegevens volledig zijn, vragen wij automatisch een woonplaatsverklaring aan.

Wat als ik geen woonplaatsverklaring wil laten aanvragen?

Als je niet wilt dat wij een woonplaatsverklaring voor je aanvragen, betaal je altijd het hoge tarief per land. Je mag in Nederland maximaal 15% bronbelasting per land verrekenen. Als een bronbelastingtarief in een land bijvoorbeeld 30% is, moet je het meerdere (15%) zelf terugvragen in dat land. Je moet dan alsnog zelf een woonplaatsverklaring aanvragen en aanleveren bij die buitenlandse belastingdienst.

Als je niet wilt dat wij je woonplaatsverklaringen opvragen, kun je dit laten weten door een e-mail te sturen aan members@bumastemra.nl, onder vermelding van je naam en je relatienummer.

 

BumaStemra informeert zo goed mogelijk over de bovenstaande onderwerpen. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Belastingzaken zijn te allen tijden de verantwoordelijkheid van de belastingplichtige zelf. We adviseren je voor dergelijke zaken een belastingadviseur in te schakelen.

Voor het onjuist, onvolledig of niet (tijdig) aanleveren van gegevens door rechthebbenden en de daaruit voortvloeiende consequenties, is BumaStemra op geen enkele wijze verantwoordelijk of aansprakelijk.