Met wie werken we samen?

BumaStemra behoort tot de wereldtop van muziek-auteursrechtorganisaties. Door onze eerlijke, transparante en professionele werkwijze én door ons hart voor muziek, doen zowel muziekmakers als muziekgebruikers graag zaken met ons. Maar een gezond en duurzaam artistiek ecosysteem in stand houden doen we natuurlijk niet alleen.

Naast BumaStemra zijn er ook andere organisaties die jouw belangen als auteur behartigen. Deze organisaties zul je regelmatig tegenkomen als muziekmaker.

We zetten ze voor je op een rijtje.

BAM! Popauteurs

BAM! Popauteurs is de grootste belangenvereniging voor makers van popmuziek in Nederland en vertegenwoordigt songwriters uit alle popgenres, van dance tot hiphop, het levenslied en rock.

#permalink
BIEM

BIEM is een internationale organisatie die de belangen behartigt van mechanische rechtenorganisaties. Deze organisaties zijn actief in de meeste landen en verlenen licenties voor de reproductie van muziekwerken, waaronder muzikale, literaire en dramatische werken. De leden van deze organisaties zijn componisten, auteurs en uitgevers, terwijl platenmaatschappijen en andere gebruikers van opgenomen muziek tot hun klanten behoren. Daarnaast verlenen deze organisaties ook licenties voor de mechanische aspecten van het downloaden van muziek via het internet. Bij het produceren van een CD, audiocassette of LP met beschermde muziekwerken is het vereist dat producenten een licentie hebben van de eigenaar van de werken en dat zij royalty’s betalen voor elke geproduceerde en verkochte kopie.

#permalink
CEDAR

CEDAR staat voor ‘Centrum voor Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten’. Het is een facilitair bedrijf voor verschillende auteursrechtenorganisaties. Zij houden zich bezig met de administratie en de facturering van auteursrechtelijke vergoedingen. Ook zorgen zij ervoor dat jij als auteur, uitgever of andere rechthebbende een eerlijke vergoeding ontvangt als je hier recht op hebt.

#permalink
CISAC

CISAC (International Confederation of Societies of Authors and Composers) is ‘s werelds grootste auteursrechtenorganisatie. Ze vertegenwoordigen ruim 4 miljoen makers uit diverse disciplines. Of je nu een muzikant, film- of theatermaker, schrijver of beeldend kunstenaar bent: CISAC beschermt jouw rechten.

#permalink
FotografenFederatie

De FotografenFederatie behartigt de zakelijke, maatschappelijke en culturele belangen van professionele fotografen en houdt zich bezig met de positieverbetering van de beroepsgroep. Ben je een Nederlandse fotograaf? Dan komt de FotografenFederatie op voor jouw belangen.

#permalink
GESAC

European Grouping of Societies of Authors and Composer, ‘GESAC’, is een Franse organisatie die de belangen behartigt van Europese makers, zoals muzikanten, beeldende kunstenaars en filmregisseurs. Ook als Nederlandse maker kun je bij GESAC terecht.

#permalink
NORMA

NORMA is een rechtenorganisatie die opkomt voor de belangen van uitvoerende kunstenaars, zoals musici, dansers en (stem-)acteurs. Heb jij als uitvoerend artiest recht op Thuiskopie-, Leenrecht- en/of Kabelgelden? Dan keert NORMA jouw vergoeding(en) uit.

#permalink
Platform Multimediaproducenten

De Stichting Platform Multimediaproducenten (PM) vertegenwoordigt producenten en uitgevers van interactieve media bij de verdeling van de thuiskopievergoeding. Worden er (door consumenten) privé kopieën gemaakt van jouw werk? Dan zorgt PM dat jij als maker een vergoeding ontvangt.

#permalink
SEKAM en SEKAM Video

SEKAM en SEKAM Video zijn organisaties voor onafhankelijke, Nederlandse producenten van films en televisieprogramma’s. Als Nederlandse film- of televisiemaker kun je je aansluiten bij SEKAM en SEKAM Video. Dan zorgen zij dat vergoedingen eerlijk verdeeld worden tussen jou en de andere rechthebbenden.

#permalink
SENA

Sena, Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten, regelt de rechten van uitvoerende muzikanten en producenten. Zij krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Die vergoeding krijgen zij dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten.

#permalink
STAP

STAP (Stichting Thuiskopievergoeding Audioproducenten) is de collectieve beheersorganisatie (CBO). STAP vertegenwoordigt producenten van geluidsdragers bij de verdeling van de thuiskopie- en leenrechtvergoedingen.

#permalink
Stichting BREIN

De stichting BREIN bestrijdt intellectueel eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software. Vermoed je als auteur dat er illegale kopieën van jouw werk rondgaan? Dan helpt Stichting Brein je bij het opsporen en bestrijden van de fraude.

#permalink
Stichting de Thuiskopie

Stichting de Thuiskopie incasseert vergoedingen voor rechthebbenden bij fabrikanten en importeurs van blanco beeld- en geluidsdragers, zoals cd’s en dvd’s. De stichting zorgt ervoor dat jij als componist, muzikant, producent, auteur of andere kunstenaar een vergoeding ontvangt als jouw werk wordt gekopieerd.

#permalink
Stichting Leenrecht

Stichting Leenrecht is een organisatie die vergoedingen voor het uitlenen en verhuren van beschermde werken int en verdeelt aan rechthebbenden. Als schrijver, vertaler, illustrator, fotograaf, vormgever, uitgever, componist, muzikant, acteur of producent krijg je via Stichting Leenrecht een vergoeding als je werkt uitgeleend of verhuurd wordt.

#permalink
Stichting Lira

Stichting Lira (Stichting Literaire Rechten Auteurs) is de auteursrechtenorganisatie voor schrijvers en vertalers van werken. Schrijf je gedichten, verhalen, essays, columns, novellen, romans, toneelstukken of muziekdramatische werken, zoals musicals? Dan beschermt Stichting Lira jouw rechten.

#permalink
Stichting Pictoright

Pictoright vertegenwoordigt de visuele makers in Nederland, zoals illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch vormgevers, fotografen en andere professionele beeldmakers. Of je nu een maker, gebruiker of verkoper bent: Pictoright is dé partij voor visuele auteursrechten.

#permalink
Stichting PRO

Stichting PRO is een auteursrechtenorganisatie van én voor uitgevers. De organisatie houdt zich bezig met de collectieve administratie van auteursrechten van uitgevers en hun auteurs. Als uitgever kan je bij Stichting PRO terecht voor het behartigen van jouw belangen.

#permalink
Stichting Reprorecht

Stichting Reprorecht incasseert jaarlijks reprorechtvergoedingen bij bedrijven, overheidsinstellingen en onderwijsinstellingen die kopieën maken van publicaties die auteursrechtelijk beschermd zijn. Denk hierbij aan boeken, kranten en tijdschriften. Wordt jouw publicatie gebruikt? Dan verdeelt de stichting de vergoedingen tussen jou, als uitgever of auteur, en alle andere rechthebbenden.

#permalink
VEVAM

VEVAM is de auteursrechtenorganisatie voor regisseurs van film- en televisiewerken in Nederland. Ben je een film- of televisieregisseur en wordt jouw werk uitgezonden op televisie? Dan keert VEVAM je de auteursrechtelijke vergoedingen uit.

#permalink
VIDEMA

VIDEMA is een organisatie die is aangesloten bij de branchevereniging VOI©E. Worden jouw film- en televisiebeelden vertoond in een zakelijke omgeving? Dan regelt VIDEMA de vergunningen en vergoedingen.

#permalink
VOI©E

VOI©E is de brancheorganisatie van collectieve beheersorganisaties (cbo’s) voor auteurs- of naburige rechten. Dit zijn de organisaties die er voor zorgen dat jij als auteur, uitvoerende kunstenaar, uitgever of producent een redelijke vergoeding ontvangt wanneer jouw werk wordt gebruikt.

#permalink

Boekingskantoren

Boeken via een aangesloten boekingskantoor

Onderstaande boekingskantoren mogen namens ons 7% over de uitkoopsom in rekening brengen. Door betaling daarvan reken je een voorschot af.

Boekingskantoren met BumaStemra keurmerk KVK-nummer
AAA 2010 BV 34392316
Agents After All BV 34214585
Benz Agency BV 61950254
BME Bookings 75868695
Berk Music Productions BV 17099297
Brandon BV (Studio One) 06082483
Buro voor Muziek BV 51690497
Buro2010 BV 32076138
CODE-16 66631165
Double Vee Concerts BV 24475115
Easybookings B.V. 04073527
Entertainment-NL B.V. 34299144
Friendly Fire B.V. 30251806
Het Boekingsburo.nl B.V. (AT Bookings) 27273630
J.B. Productions 23061686
Line Up Events 30152853
Live & Booking VOF 54349710
Lukassen Produkties VOF 09117895
Mart Hoogkamer Entertainment BV 85745103
MEProductions B.V. 86007734
Muziek en Showbureau Jan Vis B.V. 16023833
NR1 Artiesten BV 84813164
Pro Bookings Entertainment Professionals BV 57846855
Ruisch Music (Geels Events) 30256498
SoDifferent Agency 67768636
Total Rocket Management BV (Rocket Agency) 32046066
Twilight Entertainment 17161253
Vibe Entertainment BV 76489191
Viking Entertainment BV 17155450
Volendam Music BV 36005828

 

#permalink

Muziekorganisaties en beroepsverenigingen

Als muziekmaker kun je bij veel organisaties terecht voor advies en ondersteuning. Je vindt hier een overzicht van een aantal handige organisaties. Elke organisatie heeft zijn eigen voordelen en specialiseert zich weer in andere dingen.

BAM! Popauteurs

BAM! Popauteurs is de grootste belangenvereniging voor makers van popmuziek van Nederland. Ze vertegenwoordigen songwriters uit alle popgenres, van dance tot hiphop, het levenslied en rock. Je krijgt er gratis toegang tot hun events, advies bij juridische zaken of subsidieaanvragen en meer.

#permalink
BCMM

BCMM is de Beroepsvereniging Componisten MultiMedia. Deze organisatie komt op voor de belangen van alle Nederlandse componisten. Schrijf je muziek voor films, TV, games, reclames of bijvoorbeeld tunes en jingles, dan kun je hier terecht voor ondersteuning en een groot netwerk van collega’s.

#permalink
NIEUW GENECO

NIEUW GENECO staat voor het Genootschap van Nederlandse Componisten. Het is een beroepsvereniging die de directe en indirecte belangen van Nederlandse componisten behartigt. Ze werken hard om de positie en zichtbaarheid van componisten beter te maken.

#permalink
NMUV

De NMUV is de Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging. Als lid van NMUV word je op de hoogte gehouden van alles wat er gebeurt in het uitgeverswerkveld. Ook kun je er terecht voor belangenbehartiging, juridisch advies en andere ondersteuning.

#permalink
NTB

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), is een vakbond voor musici. Ze komt op voor muzikanten met hulp bij verzekeringen, juridische ondersteuning maar ook CAO-onderhandelingen en nog veel meer.

#permalink
NVPI

De NVPI is de branchevereniging van de entertainmentindustrie. Deze organisatie vertegenwoordigt muziekmaatschappijen en uitgevers van audiovisuele content door hun belangen te behartigen bij beleidsmakers. Ook voor juridische ondersteuning en advies kun je bij ze terecht.

#permalink
VMN

De VMN is een branchevereniging voor Nederlandse muziekhandelaren en -uitgevers. Ze ondersteunt haar leden met data, nieuws, kennis en andere vormen van advies.

#permalink

Theaterproducenten

Theaterproducenten

BumaStemra werkt samen met een aantal theaterproducenten en impresariaten. De organisaties op deze lijst incasseren namens BumaStemra voor het gebruik van muziek waarop auteursrechten gelden. Werk je met een producent of impresariaat dat niet in deze lijst staat? Stuur ons een bericht via podia.theater@bumastemra.nl, dan helpen we je verder.

 • Agents After All
 • AT Theater/AT Next
 • Bos Theaterproducties
 • Breijwerk
 • Bunker Theaterzaken
 • Double Vee Concerts
 • Eigen Naam
 • Eric Alferink
 • Friendly Fire
 • George Visser Productions
 • Impact Entertainment
 • MediaLane Theater
 • ProActs
 • Senf Booking BV
 • Stage Entertainment
 • Studio 100
 • Theaterbureau De Mannen
 • TripleT
 • Volendam Music
#permalink
Hoe krijgen muziekmakers een vergoeding voor hun werk in een grootrecht productie?

Buma incasseert geen vergoedingen voor het gebruik van muziek in grootrecht producties. Auteurs maken zelf afspraken met producenten van grootrecht producties over de vergoeding en het gebruik van de muziek.

Dit geldt ook als muziek uit een bestaande dramatisch muzikale voorstelling van een auteur opnieuw wordt gebruikt in een andere dramatisch muzikale voorstelling,  als enkel gebruik wordt gemaakt van bestaande muziek van één en dezelfde auteur in een dramatisch muzikale voorstelling. De muziekwerken moeten wel een onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de verhaallijn van de voorstelling en daarin niet of nauwelijks andere muziekwerken worden gebruikt.

Let op: omdat muziek uit een dramatisch muzikale productie (bijvoorbeeld een liedje uit een musical) op de radio of tv kan worden uitgezonden of op cd kan worden vastgelegd, is het voor muziekauteurs van belang om de muziekwerken wel aan te melden bij BumaStemra.

Wanneer incasseert Buma wel voor speciaal geschreven muziek in een grootrecht productie?

Wil je dat Buma wel incasseert voor het gebruik van jouw speciaal geschreven muziek in grootrecht producties? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. Je laat ons van tevoren weten dat je wil dat wij gaan incasseren voor het gebruik van jouw muziek in de grootrecht productie
 2. Je laat de producent van tevoren weten dat Buma gaat incasseren
 3. Het moet om ‘grootrecht repertoire’ gaan, dus speciaal voor de productie geschreven muziek
 4. Je hebt de muziek op tijd bij Buma aangemeld, het liefst in de eerste maand dat jouw muziek is gebruikt
 5. Je mag niet ook al op een andere manier een vergoeding voor uitvoeringsrechten hebben geregeld
 6. Voor elke productie waarvan je wil dat Buma voor je incasseert, moet je opnieuw een aanvraag indienen bij ons

Om een aanvraag te doen, stuur je ons een e-mail op podia.theater@bumastemra.nl.

#permalink