Vaste Commissie Plagiaat

Soms wordt een muziekwerk zonder toestemming in een ander werk gebruikt. We noemen dat plagiaat. Is jouw muziekwerk betrokken bij een plagiaat kwestie? Of beschuldigt iemand jou van plagiaat? Dan kun je naar de Vaste Commissie Plagiaat (VCP) stappen.

De VCP is een onafhankelijke commissie. Deze bestaat uit muzikale deskundigen en juristen. De VCP geeft niet-bindend advies aan de betrokken partijen, tenzij dit anders is afgesproken. Ben je het als betrokkene niet eens met de uitspraak van de VCP? Dan is de volgende stap een rechtszaak. Tot de rechter een andere uitspraak doet, houdt BumaStemra zich aan de uitspraak van de VCP. Dit betekent dat de auteursvergoedingen verdeeld worden zoals de commissie dat besluit.

Om je plagiaat kwestie aan de VCP voor te leggen, moeten de deelnemende partijen rechtstreeks bij BumaStemra zijn aangesloten. In jouw geval moet je als auteur of uitgever dus lid zijn van BumaStemra. 

Kosten

Plagiaat geschillen via de VCP oplossen kan veel tijd, moeite en geld kosten. Dus om al te lichtvaardig klagen te voorkomen en de kosten van de procedure enigszins te compenseren, vraagt de VCP een waarborgsom van de klager. Is de klager in het gelijk gesteld? Dan ontvangt deze de betaalde waarborgsom terug. De VCP kan de beklaagde vervolgens veroordelen tot betaling aan BumaStemra voor de gemaakte kosten.

Als de klacht ongegrond is bevonden, kan de klager veroordeeld worden tot betaling van de kosten en de waarborgsom kwijtraken.

Meer informatie over de VCP

Lees meer over de VCP in onze Brochure Vaste Commissie Plagiaat

Samenstelling Vaste Commissie Plagiaat

  • P.B. Hugenholtz (voorzitter)
  • S. van Gompel (plaatsvervangend voorzitter)
  • M.B. de Goeij
  • A.R. Lemereis
  • B. van der Linden
  • J. Roukens
  • B. Zimmerman

Vastgestelde zittingsdagen Vaste Commissie Plagiaat 2024

Woensdag 6 maart 2024, 10:00 – 13:00
Woensdag 19 juni 2024, 10:00 – 13:00
Woensdag 11 september 2024, 10:00 – 13:00
Woensdag 4 december 2024, 10:00 – 13:00