Jouw collectief komt op voor jouw belangen

Als lid van BumaStemra maak je deel uit van een collectief van 40.000 muziekmakers. Zo’n groep biedt kracht en zekerheid. Wij regelen de exploitatierechten en auteursrechten van onze leden. Samen staan we sterker dan alleen.

Jouw muziekauteursrecht bij online platformen

Via online platformen zoals Spotify, Facebook en Youtube inspireer je de wereld met jouw muziek. Maar deze platformen brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom is het nu nog belangrijker om je bij ons aan te sluiten. Wij regelen dan de exploitatie- en auteursrechten voor jou, zodat jij je kunt focussen op het maken van muziek en de vergoeding krijgt die je verdient.

Hoe regelt BumaStemra jouw muziekauteursrecht?

BumaStemra zorgt ervoor dat muziekmakers de vergoeding krijgen die hun muziek verdient. En om dat goed te kunnen doen, hebben we contact met verschillende verenigingen en organisaties. Zo pakken wij dat aan:

  • We willen weten welke uitdagingen spelen bij al onze leden. Daarom praten we regelmatig met de beroepsverenigingen van bijvoorbeeld componisten, tekstschrijvers en uitgevers
  • We regelen de exploitatie- en auteursrechten van muziekmakers die bij ons zijn aangesloten
  • Onze afdeling ‘Public Affairs’ zet de rechten van muziekmakers op de politieke agenda van Den Haag en Brussel
  • We werken samen met andere partijen binnen de muzieksector, om onze politieke positie sterk te houden

Zo komen jouw belangen op de politieke agenda

Het regelen van jouw auteursrecht is nu belangrijker dan ooit. Daarom is BumaStemra actief in de politieke kringen van Den Haag en Brussel. Hoe dichter we bij de kern zijn, hoe meer invloed we hebben op de politieke besluiten die belangrijk zijn voor jou als muziekmaker. We denken bijvoorbeeld mee over nieuwe wetten om jouw auteursrecht nog beter te beschermen.

Onze afdeling Public Affairs heeft regelmatig contact met wethouders en ambtenaren. Beschermt een wet niet de belangen van muziekmakers? Dan probeert Public Affairs de wet te laten aanpassen. Public Affairs zet ook nieuwe onderwerpen op de politieke agenda, zodat er in Nederland (en misschien ook daarbuiten!) meer wordt nagedacht over jouw rechten als muziekmaker.

Met wie werkt BumaStemra samen?

Het regelen van jouw auteursrechten doen we niet alleen. We werken samen met zoveel mogelijk andere partijen in de muzieksector, zoals VOICE en de Federatie Auteursbelangen. Deze organisaties zetten zich ook in voor de auteursrechten van muziekmakers. En ze zorgen dat muziekmakers de vergoedingen krijgen die ze verdienen. Dankzij deze samenwerking staan we samen nóg sterker in de politiek.

Benieuwd met wie wij allemaal samenwerken? Dit zijn de belangrijkste partijen waar BumaStemra mee samenwerkt.