Jouw collectief beschermt jouw belangen

Als lid van BumaStemra maak je deel uit van een collectief van 38.000 muziekmakers. Zo’n groep biedt kracht en zekerheid, bijvoorbeeld bij de bescherming van jouw muziekauteursrecht. Samen staan we sterker dan alleen.

Jouw muziekauteursrecht bij online platformen

Via online platformen zoals Spotify, Facebook en Youtube inspireer je de wereld met jouw muziek. Maar deze platformen brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom is het nu nog belangrijker om jouw muziekauteursrecht te beschermen. Zodat jij je kunt focussen op het maken van jouw muziek en de vergoeding krijgt die je verdient.

Hoe beschermt BumaStemra jouw muziekauteursrecht?

BumaStemra beschermt de rechten van ruim 38.000 muziekmakers. En om dat goed te kunnen doen, hebben we contact met verschillende verenigingen en organisaties. Zo pakken wij dat aan:

  • We willen weten welke uitdagingen spelen bij al onze leden. Daarom praten we regelmatig met de beroepsverenigingen van bijvoorbeeld componisten, tekstschrijvers en uitgevers
  • Via Buma Cultuur beschermen we de auteursrechten van muziekmakers door heel Nederland
  • We hebben een afdeling ‘Public Affairs’. Deze afdeling zet de rechten van muziekmakers op de politieke agenda van Den Haag en Brussel
  • We werken samen met andere partijen binnen de muzieksector, om onze politieke positie sterk te houden

Zo komen jouw belangen op de politieke agenda

Het beschermen van jouw auteursrecht is nu belangrijker dan ooit. Daarom is BumaStemra actief in de politieke kringen van Den Haag en Brussel. Hoe dichter we bij de kern zijn, hoe meer invloed we hebben op de politieke besluiten die belangrijk zijn voor jou als muziekmaker. We denken bijvoorbeeld mee over nieuwe wetten om jouw auteursrecht nog beter te beschermen.

Onze afdeling Public Affairs heeft regelmatig contact met wethouders en ambtenaren. Beschermt een wet niet de belangen van muziekmakers? Dan probeert Public Affairs de wet te laten aanpassen. Public Affairs zet ook nieuwe onderwerpen op de politieke agenda, zodat er in Nederland (en misschien ook daarbuiten!) meer wordt nagedacht over jouw rechten als muziekmaker.

Met wie werkt BumaStemra samen?

Het beschermen van jouw auteursrechten doen we niet alleen. We werken samen met zoveel mogelijk andere partijen in de muzieksector, zoals VOICE en de Federatie Auteursbelangen. Deze organisaties zetten zich ook in voor de auteursrechten van muziekmakers. En ze zorgen dat muziekmakers de vergoedingen krijgen die ze verdienen. Dankzij deze samenwerking staan we samen nóg sterker in de politiek.

Benieuwd met wie wij allemaal samenwerken? Dit zijn de belangrijkste partijen waar BumaStemra mee samenwerkt.