Waar komt mijn geld terecht?

backstage Navarone

Bij BumaStemra betaal je een eerlijke prijs voor je zakelijke muziekgebruik. Als ondernemer of bedrijf weet je: muziek is net zo belangrijk voor je werksucces en -plezier als een goede kop koffie. Of je nou de sfeer in je kroeg goed wil houden of je werknemers wil motiveren met goede beats – muziek draagt aantoonbaar bij aan je zakelijke succes.

En achter die muziek staan de muziekmakers. Zij werken hard voor die muziek en daar verdienen ze een eerlijke vergoeding voor. Daarom regel je jouw muziekgebruik in één keer goed bij BumaStemra. Benieuwd hoe jouw geld bij die makers terecht komt?

Hoe werkt een muzieklicentie?

Voor het zakelijk gebruik van muziek sluit je een licentie af. Er zijn verschillende licenties voor verschillende sectoren en toepassingen van muziek. Wij regelen dat elke muziekmaker betaalt wordt als je hun muziek draait. Goed om te weten: wij hebben zelf geen winstoogmerk. De vergoeding die je betaalt, wordt ingezet om muziekmakers eerlijk te belonen voor hun werk.

Licentieovereenkomsten

BumaStemra sluit licentieovereenkomsten af met muziekgebruikers. De gebruikers van muziek betalen een bedrag voor het gebruik van alle muziek waar BumaStemra de licenties voor beheert. Zo hoeft een muziekgebruiker niet met elke muziekmaker zelf afspraken te maken.

Hoe krijgen muziekmakers hun vergoeding?

De inkomsten uit licenties die wij ontvangen van muziekgebruikers, betalen wij rechtstreeks uit aan alle leden die bij BumaStemra zijn aangesloten. Leden die bij andere auteursrechtenorganisaties in het buitenland zijn aangesloten, ontvangen het geld via de buitenlandse auteursrechtenorganisaties. Dit zijn zogenaamde zusterorganisaties van BumaStemra. De administratie hiervan regelt BumaStemra onderling met alle zusterorganisaties in het buitenland. 

Hoe weet BumaStemra wie recht heeft op een vergoeding?

We keren vergoedingen altijd uit op basis van twee dingen: de geldende repartitiereglementen én complete en correcte gebruiksinformatie. Repartitiereglementen zijn de afspraken die BumaStemra heeft met haar leden over het gebruik en het vergoeden van hun muziek. Gaat het om muziekmakers die bij een andere auteursrechtenorganisatie zijn aangesloten, dan wordt de vergoeding gebaseerd op de repartitiereglementen van die organisaties.

We maken gebruik van verschillende bronnen om bij te houden wie gebruik maakt van muziek. We kijken onder andere naar:

  • Setlijsten van podiumoptredens waarin staat welke muziek er is gespeeld
  • Cue-sheets met informatie over welke muziek er in films of tv-series wordt gebruikt
  • Muziekgebruik op radio en televisie en op soms zelfs live dance-events. Dit doen we met fingerprinting-technologie waarmee muziek herkend wordt

 

Al deze informatie matchen wij aan onze database. Om je een beeld te geven: per jaar luisteren we online al naar meer dan een triljoen liedjes. Daar komt dan nog al het andere muziekgebruik bij. Geen eenvoudige opgave dus.

Wij zijn er voor nationale en internationale muziekmakers

Met Nederlandse muziekmakers hebben we vaak rechtstreeks een overeenkomst. Met buitenlandse muziekmakers gaat het vaak via de lokale auteursrechtenorganisatie. In vrijwel elk land zijn er één of meerdere van die organisaties waar muzikanten bij aangesloten zijn. BumaStemra heeft daarmee ‘wederkerigheidsovereenkomsten’. Dat betekent dat BumaStemra in Nederland de vergoedingen regelt voor muziekmakers die aangesloten zijn bij die organisatie. Andersom regelt de andere organisatie de vergoedingen van Nederlandse artiesten in hun werkgebied.

Bij onduidelijkheid over de vergoeding

Als niet bekend is aan wie wij het betaalde geld moeten uitkeren, wordt het geld apart gezet en bewaard tot we weten aan wie het toebehoort. Geld dat is betaald voor muziekgebruik wordt niet gebruikt voor andere artiesten of aan BumaStemra zelf.
Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat het geld dat jij betaalt voor jouw muzieklicentie, zo nauwkeurig en eerlijk mogelijk bij de juiste makers terecht komt. Op deze manier draagt muziek bij aan jouw succes én aan het succes van de muziekmakers.

De muziekmaker is niet bekend

Het kan voorkomen dat BumaStemra voor muziekgebruik wel geld geïncasseerd heeft, maar dat er nog informatie ontbreekt. Bijvoorbeeld omdat de auteur niet bij ons geregistreerd staat of het niet duidelijk is wie gebruik gemaakt heeft van de muziek.
Om te achterhalen welke muziekmaker recht heeft op een vergoeding, kijken we onder andere in de internationale copyright database Cis-Net. Daar zoeken we de copyright-informatie van het werk op.

Soms is er één muziekmaker van de gebruikte liedjes niet bekend. Dan sturen we het betaalde geld naar de de aangesloten auteursrechtenorganisatie van de auteurs waar we wel de gegevens van hebben.

Als er meerdere rechthebbenden onbekend zijn, blijft het geld gereserveerd totdat de ontbrekende informatie bekend is. Daarna betaalt BumaStemra het geld alsnog uit aan de juiste makers.

Het geld gaat altijd naar de muziekmakers

Meestal hebben we alle informatie ontvangen om het geld dat muziekgebruikers betalen direct uit te keren aan de juiste muziekmakers. En als die informatie ontbreekt, zorgen we er voor dat we die informatie alsnog vinden. Zodat het geld dat muziekgebruikers hebben betaald, uitgekeerd kan worden aan de muziekmakers.

Goed voor muziekmakers. Goed voor jouw zakelijk succes.

We helpen je graag aan de juiste licentie

Sluit nu een licentie af