Culturele- en klassieke muziek evenementen

Licentie Culturele- en klassieke muziek evenementen

Wat voor een evenement je ook organiseert: er moet muziek zijn. Muziek zet de toon, maakt de sfeer en zorgt voor gezelligheid. Maar voor het gebruik van muziek op je evenement heb je een licentie nodig. Dit is los van wat je eventuele artiesten betaalt om te komen optreden op je evenement (de uitkoopsommen).

Als je een concert of evenement organiseert met klassieke muziek is er een grote kans dat je een licentie met Buma nodig hebt. Als er (bewerkingen van) werken worden uitgevoerd van componisten die nog niet langer dan 70 jaar geleden zijn overleden dan valt dat onder het door BumaStemra beheerde wereldmuziekrepertoire.

Waarom een licentie?

BumaStemra zet zich in voor een gezonde muziekindustrie, waarin muziekauteurs eerlijk worden beloond. Van de grote auteurs, tot auteurs die ooit groot gaan worden. Op die manier bouwen we samen aan de open en innovatieve muziekcultuur waar Nederland bekend om staat.

Altijd en overal muziek, zonder gedoe. Wat je muziekkeuze ook is, met een licentie bij BumaStemra kun je ongelimiteerd muziek gebruiken, uit binnen- en buitenland. Wij helpen je aan de licentie die bij jouw gebruik past. Dat doen we zonder winstoogmerk. Zodat muziekmakers een vergoeding krijgen voor hun liedjes en zodat jij je 100% kan focussen op jouw business.

Goed voor muziekmakers. Goed voor jouw resultaten.

Deze licentie wordt gebruikt door

  • Organisatoren van concerten en/of (culturele) evenementen met klassieke muziek

Wat kost het?

Om het juiste licentiepercentage te kunnen toepassen hebben wij het programma/setlijst (titels v.d. muziekwerken en namen v.d. componisten) van het concert nodig. Voor het berekenen van het verschuldigde licentiebedrag passen wij het Algemeen Tarief toe. Dat houdt in:

  • Maximaal 1/3 van de totale tijdsduur bestaat uit het door BumaStemra beheerde repertoire = 3% vergoeding
  • Tussen 1/3 en maximaal 2/3 van de totale tijdsduur bestaat uit het door BumaStemra beheerde repertoire = 5% vergoeding
  • Meer dan 2/3 van de totale tijdsduur bestaat uit het door BumaStemra beheerde repertoire = 7% vergoeding

Bij het ontbreken van een programma passen wij een licentiepercentage van 7% toe.

Beschermingsduur auteursrecht

Het auteursrecht op een muziekwerk, vervalt op 1 januari volgend op het jaar dat de maker 70 jaar geleden is overleden. Dan is dat werk publiek domein (Domain Public/DP). Als op het DP-werk een bewerking wordt gemaakt door een auteur die nog niet langer dan 70 jaar geleden is overleden, dan is dat werk weer auteursrechtelijk beschermd.