Overige mogelijkheden van flexibel beheer
Hieronder vind je de overige mogelijkheden die BumaStemra je biedt om zelf een deel van je rechten te beheren.
Muziek onder User Generated Content op online platforms
Je kunt een deel van jouw rechten zelf beheren in de categorie ‘Muziek onder User Generated Content’. Het gaat hierbij om muziek die wordt gebruikt onder content op online platforms zoals YouTube, Facebook en Instagram. Het gebruik van muziek onder content en het samenbrengen in een video noemen we synchroniseren (synchronisatierecht).
Deze optie kan interessant zijn als je library repertoire (stock muziek) of vormgevingsmuziek maakt. Hieronder vind je meer informatie over deze mogelijkheid van flexibel beheer.
Muziek onder User Generated Content zelf beheren, wat betekent dat?
Als jouw muziek onder een filmpje op een online platform wordt gebruikt, kun je zelf met de contentmaker afspraken maken over een vergoeding voor de eerste vastlegging.
- Als je besluit dat het filmpje met jouw muziek verder vrij gebruikt mag worden op digitale platforms, ontvang je geen verdere vergoeding. Je geeft op het platform aan dat je akkoord gaat met vrij gebruik (whitelisting). De advertentie-inkomsten gaan dan volledig naar de maker van de content.
- Een andere mogelijkheid is dat je wel een verdere vergoeding voor verder gebruik wilt ontvangen. In dat geval hoef je geen actie te nemen. Voor al het gebruik waarover je zelf geen verdere afspraken hebt gemaakt en niet door jou is ge-whitelist, rekent BumaStemra af met het platform. BumaStemra verdeelt dit geld op de gebruikelijke manier. Meer weten over online afrekeningen? Lees dan de long read: Van Play tot Pay.
Aan welke BumaStemra voorwaarden moet je voldoen?
Als je zelf je rechten voor muziek onder User Generated content wilt beheren, gelden daarvoor een aantal voorwaarden. In het kort:
- Je moet 100% eigenaar zijn van de muziek, zowel voor uitvoeringsrecht, mechanisch recht als masterrecht.
- Deze optie geldt alleen voor muziek onder User Generated Content op online platforms, dus niet voor muziek in commercials of op radio en tv.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor de afspraken die je maakt en voor het eventuele whitelisten op online platforms.
Wil je zelf je rechten voor muziek onder User Generated Content beheren? Stuur dan een e-mail naar members@bumastemra.nl onder vermelding van je naam en relatienummer.
Licenties voor niet-commercieel gebruik (Creative Commons)
Als muziekmaker kun je jouw werk laten licenseren bij Creative Commons. Dat geldt voor niet-commercieel gebruik: muziekgebruik waar je geen winst mee maakt. Bijvoorbeeld als je reclame voor jouw muziek maakt, waar mensen niet voor hoeven te betalen.
Via Creative Commons kun je zelf jouw muziek gebruiken in niet-commerciële situaties, bijvoorbeeld voor reclame. BumaStemra blijft verantwoordelijk voor de muziek waar je wel een vergoeding voor krijgt, bijvoorbeeld als jouw muziek gedraaid wordt op de radio. Als je gebruik maakt van de licentie van Creative Commons dan volg je nog steeds de voorwaarden voor alle BumaStemra leden. Je vind de voorwaarden hier.
Wil je gebruik maken van de licentie van Creative Commons? Stuur dan een e-mail naar members@bumastemra.nl onder vemelding van ‘Creative Commons’ met je naam, je relatienummer en de betreffende werken.
Eigen muziek op eigen website
Heb je zelf een website en wil je daar jouw muziek laten horen? Ook dat kun je uitsluiten van exploitatie door BumaStemra. Op die manier hoef je niet te betalen voor het gebruik van jouw eigen muziek.
Wil je gebruik maken van de licentie van ‘Eigen muziek op eigen website’? Stuur dan een e-mail naar online@bumastemra.nl onder vermelding van ‘Eigen muziek op eigen website’ met je naam, je relatienummer en de URL’s van jouw website(s) waarop de je muziek wilt gebruiken.
Eigen werk in eigen beheer
Stemra biedt haar aangesloten auteurs de mogelijkheid aan om gebruik te maken van de Regeling Eigen Werk in Eigen beheer. Deze regeling maakt het mogelijk om eigen werk op een geluidsdrager vast te leggen voor promotionele doeleinden. Als je niet de enige rechthebbende van de muziekwerken bent, heb je vooraf de schriftelijke toestemming van de overige rechthebbenden nodig (inclusief de muziekuitgever(s)) om de muziek voor deze regeling te mogen gebruiken.
Het is ook mogelijk om als band of muziekgezelschap waarvan de leden aangesloten zijn bij Stemra gezamenlijk de regeling aan te vragen.
Door gebruik te maken van deze regeling worden geen mechanische reproductiekosten in rekening gebracht als je voor dit product je eigen werk op eigen geluidsdrager opneemt. Je betaalt per aanvraag alleen de administratiekosten van € 50 exclusief BTW.
Wil je een licentie voor Eigen Werk in Eigen Beheer aanvragen? Vul dan dit formulier in. Je vindt op het formulier instructies voor het inzenden.