En andere prijswinnaars
Flip Noorman wint Annie M.G. Schmidtprijs
Annie M.G.Schmidtprijs
Tijdens de opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival is de winnaar van de 31e Annie M.G. Schmidtprijs bekendgemaakt. Flip Noorman heeft de prijs in ontvangst genomen voor het lied ‘Ze Weten Wie Je Bent’, afkomstig uit het theaterprogramma ‘Love it’. In Theater Bellevue ontving hij een geldprijs ter waarde van €3.500,- en een buste van Annie M.G. Schmidt uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen. Het strijkarrangement is geschreven door Vera van der Bie.
Het winnende lied heeft de jury, bestaande uit Cor Bakker, Eva Bauknecht, Jurrian van Dongen, Meral Polat en Sietse van Gorkom, zeer geïmponeerd. Volgens hen grijpt het lied je meteen vanaf de eerste noten bij de strot en laat het je niet meer los. Met slechts een paar gedachten en indrukken weet Flip Noorman de luisteraar mee te nemen naar het oog van de storm in zijn hoofd. Het strijkarrangement van Vera van der Bie zet hierbij krachtige accenten en onderstreept de mentale kortsluiting in het lied.
Het nummer is onontkoombaar en de paranoia van de hoofdpersoon wordt de paranoia van de luisteraar. Flip Noorman toont met dit lied opnieuw zijn compromisloze stijl en engagement met de wereld om hem heen. ‘Ze Weten Wie Je Bent’ is een theaterlied dat je niet onberoerd laat en je dwingt stil te staan bij de dunne grens tussen rede en waanzin.
Sinds 1992 wordt de Annie M.G. Schmidtprijs uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Dit initiatief is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival. De prijs is vernoemd naar de bekende Nederlandse schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan deze prestigieuze prijs verbond. De kunstenaar Frank Rosen heeft de buste ontworpen die aan de winnaars wordt uitgereikt.
Willem Wilminkprijzen
Jurrian van Dongen heeft op 3 april de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2023 gewonnen, met “Een soort van” geschreven voor Het Klokhuis. Het is zijn tweede keer op rij dat hij de prijs wint, een primeur voor de Wilminkprijs. De prijs is een initiatief van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Het lied ‘Een soort van’, dat gaat over seksueel misbruik, werd gezongen door Marie-Mae van Zuilen. De jury was onder de indruk van de zorgvuldig gekozen woorden en gevoelige noten van het lied.
Naomi Inez Wielinga, ook bekend als de Liedjestovenaar ontving de allereerste Buma Samen Muziek Maken-prijs. Dit is een nieuwe muziekprijs bedoeld als aanmoediging én erkenning voor makers van kindermuziek, die met hun muziek en optredens bijdragen aan integratie en muzikale samenwerking tussen kinderen, ongeacht afkomst, geslacht, leeftijd of smaak.
De Publieksprijs naar het trio van Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder voor hun nummer “Groente of Fruit”, gezongen door Rob Janssen. Het vrolijke deuntje over de verwarring bij de groente- en fruitkraam kreeg de overgrote meerderheid van de publieksstemmen. Als beloning mogen de drie musici het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven.
Tot slot werd de Buma Kindermuziekprijs, een oeuvreprijs voor Nederlandse componisten die hun ziel en zaligheid hebben ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek, ontvangen door Ernst, Bobbie en de rest. Erik van Trommel (Ernst) en Gert-Jan van den Ende (Bobbie) vormen het kinderentertainmentduo Ernst, Bobbie en de rest, bekend van hun humoristische sketches, interactieve optredens en aanstekelijke liedjes voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Naast televisie, theater en bioscoop zijn hun liedjes ook beschikbaar via online kanalen als Spotify, de eigen website en YouTube. Hun repertoire is inmiddels onderdeel geworden van het nationale kinderliederfgoed en daarom heeft de jury van de Buma Kindermuziekprijs deze prijs in het jubileumjaar aan hen toegekend.
Winnaar Buma Oeuvre Award Music in Media
Bob Zimmerman, geboren in Amsterdam in 1948, wordt beschouwd als een icoon in de Nederlandse muziekwereld als componist en arrangeur. Op zevenjarige leeftijd schreef hij al zijn eerste composities en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag maakte hij snel naam als componist voor theater en later film. Zijn doorbraak als filmcomponist kwam in 1989 met het werk voor de film ‘De Avonden’ van Rudolf van den Berg. Hij heeft scores gecomponeerd voor verschillende films, waaronder ‘For My Baby’ (1997), ‘Snapshots’ (2002), ‘Tirza’ (2010) en ‘Süskind’ (2012), en hij heeft ook de muziek gecomponeerd voor documentaires zoals ‘Staal & Lavendel’ (2007) en natuurfilms zoals ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en ‘Holland: Natuur in de Delta’ (2015). Onlangs heeft hij als creatief leider zestien componisten begeleid bij het maken van een nieuwe score voor de stomme filmklassieker ‘The Phantom Carriage’ (1921).
Volgens Maartje Glas, General Manager Buma Music in Motion, is Bob Zimmerman een mentor voor velen en wordt hij door vrijwel iedereen die met hem heeft samengewerkt, een warm hart toegedragen. Hij is al jaren lid van de jury van de Buma Music in Media Awards en staat bekend om zijn harde werk, snelheid en kwaliteit, naast het feit dat hij een mooi mens is. Het is dan ook niet meer dan terecht dat hij de Buma Oeuvre Award Music in Media heeft gewonnen.
Naast zijn werk voor verschillende projecten in de media is Zimmerman ook een van de arrangeurs van het Metropole Orkest. Hij heeft regelmatig samengewerkt met het Koninklijk Huis en zijn meest bekende werk is het arrangement van Astor Piazzolla’s tango ‘Adiós Nonino’, uitgevoerd door bandoneonspeler Carel Kraayenhof, wat tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta de inmiddels iconische traan van Máxima heeft opgewekt.