Elektronische muziek

dance

Elektronische muziek is al lang niet meer de rebelse underground sound die het ooit was. Tegenwoordig is het een wereldwijd cultureel fenomeen – standaard onderdeel van de grootste feesten en festivals. Hoewel samples en remixes veel gebruikt worden in dit genre, moeten ook deze muziekmakers eerlijk betaald krijgen voor hun werk. Daarom is er Music Recognition Technology.

Wat is Music Recognition Technology (MRT)?

Music Recognition Technology (MRT) is een techniek waarmee je muziek kunt detecteren en identificeren. Dit proces van muziekherkenning noemen we ook wel ‘fingerprinting’.

Hoe werkt fingerprinting?

Wil je de muziek op een festival kunnen identificeren? Dat kan met MRT. Met behulp van fingerprinting wordt onderscheid gemaakt tussen muziek en spraak. Daarna maakt de technologie een unieke afdruk van de muziek die gespeeld wordt. Op deze manier kan elk nummer worden gekoppeld aan een titel, een auteur en andere rechthebbende(n). Is er een match? Dan kunnen wij een vergoeding voor het gebruik uitkeren aan de maker.

Samenwerkingen met DJ Monitor, Pioneer DJ en SoundAware

BumaStemra gebruikt als auteursrechtenorganisatie MRT om te vinden waar de muziek van onze leden gebruikt wordt. Zo zorgen wij ervoor dat zij snel en correct betaald krijgen. Of je nu een wereldberoemde DJ bent of een startende technomuziekproducent: wij zorgen ervoor dat je de juiste (performance) royalties ontvangt. 

We werken nauw samen met partners zoals DJ Monitor, Pioneer DJ en SoundAware. Door deze samenwerking kunnen we veel muziek automatisch te matchen. Daardoor beperken we het aantal onherkende werken.

Hoe ziet onze werkwijze eruit?

Organisatoren van festivals kunnen bij ons hun audio (laten) aanleveren. Wij identificeren de gebruikte werken. Daarna halen DJ Monitor en SoundAware deze audio door hun systemen en maken zij setlijsten aan. Zo identificeren we bij ieder event minimaal 95% van de werken.

 

Heb je vragen over de mogelijkheden van fingerprinting?

Laat het ons weten via juliette.tetteroo@bumastemra.nl. We beantwoorden je vragen graag.

De kosten voor fingerprinting

Sinds 2021 betalen wij mee aan de kosten voor fingerprinting. Organiseer je een evenement en is de omzet uit ticketverkoop (recettes) € 100.000,- of hoger? Dan betalen wij de kosten voor fingerprinting. 

Lever je zelf de audiobestanden aan in een correct en uniform format? Dan is er minder uitval in het automatische proces en worden er meer muziekwerken herkend. Het verwerkingsproces wordt sneller en efficiënter. Op deze manier kost het identificeren van de muziek ons geld, maar verdien jij een klein gedeelte terug.

De voordelen van Music Recognition Technology

MRT brengt veel voordelen met zich mee. Zowel voor muziekmakers als muziekgebruikers. Door de inzet van de technologie weten wij precies wanneer welke muziek waar gebruikt wordt. Zo kunnen wij onze leden snel en correct uitbetalen. 

Het voordeel voor jou als muziekgebruiker is dat je geen setlijsten meer hoeft aan te leveren. Bovendien betaal je alleen voor de muziek die onder het BumaStemra-repertoire valt. 

Ben je muziekmaker en registreer je je tracks bij BumaStemra? Dan belanden deze automatisch in de database van DJ Monitor. Je hoeft de werken niet apart te uploaden.

Meer weten over fingerprinting?

Je kunt ons bereiken via juliette.tetteroo@bumastemra.nl.

En wil je meer weten over Music Recognition Technology en fingerprinting? In een interview met EB (Entertainment Business) vertelden wij over de ontwikkeling van fingerprinting in eigen beheer en de voordelen hiervan. 

Meer informatie over onze partners DJ Monitor en Soundaware vind je op hun websites. 

Overzicht van alle gefingerprinte evenementen in 2022

Ben je benieuwd bij welke events in 2022 we gebruik hebben gemaakt van fingerprinting? In dit overzicht vind je een lijst van alle evenementen. 

AFEM

BumaStemra is lid van de Association for Electronic Music (AFEM). Dit is een branchevereniging zich hard maakt voor de elektronische muziekindustrie. De vereniging houdt zich bezig met verschillende juridische, commerciële en industriële kwesties die betrekking hebben tot de muziekscene.

Meer informatie over AFEM

Fun facts over muziekgebruikers

  • De meeste elektronische muziek wordt gedraaid in Europa. In maar liefst 13 landen is 25% van de muziek die op de radio wordt gedraaid, dance-muziek
  • Belangrijke markten zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje
  • Het wereldwijde aandeel van elektronische muziek op Spotify is 15%
  • Elektronische muziek is dus een genre dat wereldwijd wordt gedraaid, niet alleen op lokaal of regionaal niveau. Daarom is het claimen van internationaal gebruik van je muziek onze topprioriteit
  • BumaStemra is de thuisbasis van de grootste elektronische muziek DJ’s en producers ter wereld. Ongeveer van 25% van de DJMAG top 100 is lid van BumaStemra
  • Wij zijn de eerste auteursrechtenorganisatie die Music Recognition Tools inzetten voor het fingerprinten van de setlist van DJ’s. Vandaag de dag zijn wij nog steeds een voorloper

Standaard tarieven vanaf 2022

De wereld van de elektronische muziek is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een succesvolle en volwassen industrie. De muziekscene staat niet stil en blijft zich volop ontwikkelen. Daarom veranderen wij mee.

Vóór 2021 hanteerden we een standaard kostenpercentage van 5% als tarief voor dance-events. Vanuit de markt was al voor een langere tijd vraag naar een nauwkeuriger licentietarief. Vanaf 2022 hanteren wij daarom ook voor elektronische evenementen het Algemeen Tarief. Na brainstormsessies met verschillende partijen en diverse onderzoeken, kwamen we tot deze besluiten:

  • Op basis van fingerprinting en/of aangeleverde setlijsten kunnen we in kaart brengen welke muziekwerken er tijdens een evenement worden gebruikt
  • Het repertoire dat gebruikt wordt bepaalt het percentage dat moet worden betaald. Dit percentage kan 3%, 5% of 7% zijn en is afhankelijk van de hoeveelheid BumaStemra-repertoire dat gebruikt wordt
  • Welke percentage de muziekgebruiker precies moet betalen wordt per event berekend
  • Als organisator betaal je dus alleen voor het BumaStemra-repertoire dat je gebruikt
  • Dance events vallen onder ons Algemeen Tarief. Dit betekent dat je als organisator 3%, 5% of 7% van de recette of gages afdraagt aan BumaStemra

Opnames van je evenement aanleveren

Ben je een muziekgebruiker en wil je de opnames van je evenement eenvoudig aanleveren? Maak dan gebruik van FTP (PDF).

Onze server is een secure FTP server. Deze is zo ingericht dat de gebruikers elkaars bestanden niet kunnen inzien. De bestanden zijn alleen zichtbaar voor BumaStemra en zullen alleen met andere partijen worden gedeeld om muziekwerken te kunnen identificeren.

Zoals je eerder hebt gelezen, werken wij samen met DJ Monitor en Soundaware. Als je als muziekgebruiker audio laat opnemen door een van deze partijen, leveren zij deze audio aan ons af. Let op: de kosten voor de audio-opname zijn wel voor eigen rekening.

Audio zelf laten opnemen en laten identificeren

Wil je de audio van je event zelf op laten nemen én laten identificeren? Als je DJ Monitor inschakelt (SoundAware voert momenteel alleen identificatie uit), dan vergoeden wij de kosten voor de audio-identificatie. In dit geval ontvang je een factuur van DJ Monitor voor de opname en ontvangen wij een factuur voor de identificatie van de audio.

Op dit moment werken we samen met maar twee leveranciers, waarmee wij strikte kwaliteitsafspraken hebben gemaakt over de vorm en inhoud van de identificatie. Daarom vergoeden wij alleen de identificatiekosten die deze twee partijen aan ons factureren. Werk je samen met een andere leverancier? Dan vergoeden wij de kosten niet.

BumaStemra X ADE

Wij zijn trotse funding partner van Amsterdam Dance Event. Het evenement, bestaande uit een festival en een conferentie, is ‘s wereld grootste en meeste invloedrijke bijeenkomst in de wereld van de elektronische muziek.

Onze samenwerking met ADE gaat ver terug in de tijd. In 1996 begon de Europese dansmuziek een wereldwijde ‘buzz’ te creëren. BumaStemra hielp met het opzetten van het eerste evenement, dat later uitgroeide tot ‘s wereld meest toonaangevende dance-muziekplatform. ADE biedt de perfecte marktplaats waar muziekmakers als componisten, producers, beatmakers en DJ’s hun netwerk kunnen uitbreiden en hun werk kunnen presenteren aan labels en uitgevers.

Om makers van elektronische dansmuziek te ondersteunen, is het licenseren van tracks, teksten en beats van ongekend belang. Hierin spelen wij een belangrijke rol.

Volgende edities van ADE

Met zijn internationale succesvolle componisten, DJ’s, labels, uitgevers en event-organisatoren, heeft de Nederlandse elektronische dance-muziekscene een vitale business opgebouwd. Op creatief én economisch vlak. Een goede reden voor ons om de scene te blijven supporten. We kijken dan ook uit naar alle toekomstige ADE events!

Wil je dit jaar aanwezig zijn bij het Amsterdam Dance Event (ADE 2023)? De volgende editie vindt plaats op 18 tot 22 oktober. Schrijf ‘m in je agenda!