Eetcafé Muze: ‘’Bij ons komen bekende en onbekende muzikanten over de vloer’’

Wie café Muze – voorheen café Wisseloord- binnenstapt, voelt direct de muziekhistorie. Op deze plek, in de bossen van Hilversum, aten onder andere The Rolling Stones, The Police en Elton John een broodje of namen pauze tijdens het opnemen van muziek in de naastgelegen Wisseloord Studio’s. Ook nu de voormalig kantine van de studio’s opereert als zelfstandig café-restaurant, is het een oase van rust waar je geniet van eten, drinken en de natuur.

Creatieve plek waar iedereen zich thuis voelt

Sinds april 2019 zwaait mede-eigenaar Jaimie Lloyd de scepter over het café-restaurant. De band met de aanliggende studio’s is warm en veel artiesten besteden een opnamepauze in het café.

"Dit is een heel creatieve plek, dat voel je direct zodra je hier binnen stapt. In het pand lopen constant bekende en minder bekende artiesten rond. Twee weken terug was de bekende Duitse zanger Peter Maffay hier voor opnamen. Ook André Hazes jr., Ilse DeLange en Trijntje Oosterhuis hebben hier recentelijk een album opgenomen.’’ Naast bekende artiesten komen ook minder bekende muzikanten en componisten over de vloer. ‘’Grappig was het toen Duncan Laurence vorig jaar naar het Songfestival ging: de ene dag zat hij hier als volslagen onbekende aan de bar, een dag later herkende iedereen hem. Maar we behandelen iedereen hetzelfde. Ik vind het belangrijk dat sterren zich hier veilig voelen en zichzelf kunnen zijn."

Klassiek, latin en Nederlandstalige rap

De muziek in café Muze wordt niet speciaal afgestemd op wie er op dat moment aan het opnemen is in de studio’s.

"Dat zou ook niet werken. Zo neemt in de ene studio een klassiek koor op, terwijl ernaast een latin artiest of Nederlandstalige rapper aan het werk is. Daarom bepaalt de barmedewerker welke muziek wordt gedraaid. Die voelt aan wat de sfeer is en kiest een playlist die aansluit bij wat onze gasten aan het doen zijn. Zo klinkt op vrijdagavond andere muziek dan op dinsdagochtend. Die vrijheid wordt gewaardeerd, zowel door het personeel als door de bezoekers. Als er geen muziek op staat, merk je dat direct. De connectie met muziek is bij ons zo groot: we hebben nooit overwogen geen muziek te draaien."

Peter Koelewijn en André Hazes jr.

Naast artiesten uit de studio’s, komen er ook veel buurtbewoners en medewerkers van omliggende kantoren naar het café. Er is een groot terras en op verzoek wordt catering verzorgd. Daarnaast wordt het café-restaurant soms afgehuurd voor speciale gelegenheden. André Hazes jr. hield na de opname van zijn kerstspecial op tv een kerstborrel. En toen Peter Koelewijn werd geridderd, vond de ceremonie plaats in het café.

The Rolling Stones aan de muur

Lloyd heeft talloze ideeën voor het café-restaurant, zodat er altijd iets te zien of te doen is. Zo zijn er wisselende exposities en plannen voor cabaretshows, jamsessies, vrijdagmiddagborrels, een open podium en optredens van singer-songwriters.

Ook overtuigd van de waarde van muziek?

Vraag een licentie aan