Jazzcafé en Eethuys Lazy Louis: ‘We draaien muziek die onze doelgroep aanspreekt’.

In ieder restaurant, eethuis of café proef je een unieke sfeer. Deze sfeer wordt bepaald door verschillende elementen, zoals het interieur en de bediening. Maar een horecazaak zonder muziek? Dát is als een zwembad zonder water. Angela Klarenbeek – eigenaar van Jazzcafé en Eethuys Lazy Louis in Amersfoort – weet dit als geen ander. Ze vertelt over hoe muziek bijdraagt aan het succes van haar zaak.

Angela richtte in 1991 haar café-restaurant ‘Lazy Louis’ op in hartje Amersfoort. Dit deed ze met haar toenmalige partner. Sinds 2008 runt zij haar zaak alleen. ‘Lazy’ verwijst naar de relaxte, jazzy sfeer die in het café hangt. En ‘Louis’ naar niemand anders dan de legendarische trompettist Louis Armstrong.

Het interieur van Lazy Louis heeft een warme uitstraling. Er is altijd en overal muziek. En op verschillende plekken hangen er schilderijen van muzikanten in goudkleurige lijstjes. Zelfs bij de toiletten. Op de deur van het damestoilet hangt een schilderij van een vrouw met klarinet. En bij het herentoilet een tekening van een man met een contrabas.

Herman Brood’s stilleven

In het restaurantgedeelte hangt een originele, ingelijste tekening van Herman Brood. In de handtekening staat met hanenpoterige letters: ‘Lazy Louis, stillevend’.

"Herman kwam hier wel eens, als hij moest optreden in Amersfoort. Hij heeft dit toen voor ons gemaakt. Inderdaad, om zijn drankrekening mee te betalen."

Afwisselende speellijsten

Het is geen verrassing dat er veel jazz en blues wordt gedraaid in Lazy Louis. Tijdens de lunch en het diner klinkt er rustigere muziek in het café-restaurant. Maar tijdens de borreluurtjes en ‘s avonds na 10:00 uur, gaan het volume en het ritme omhoog.

Soms stelt Klarenbeek zelf een muzieklijst samen, maar meestal laat zij dit over aan de medewerkers.

"Sowieso Louis Armstrong, maar ook James Brown, Etta James – ik geloof dat die nu net op staat. Ook wel sommige nummers van Adele en ’s avonds Jamiroquai. Nina Simone heeft nummers voor bij de lunch of diner, maar ook uptempo-dingen voor bij de borrel. Jamie Cullum, crooners à la Frank Sinatra als het rustig is. Binnen de jazz en de blues heb je een scala aan mogelijkheden, Jimi Hendrix als afsluiter ’s avonds doet het ook prima."

Een ontmoetingsplaats voor blues- en jazzliefhebbers

Muziek is allesbepalend voor de sfeer. Dat weet Klarenbeek maar al te goed. En die fijne sfeer die in Lazy Louis hangt, wil ze koste wat het kost behouden. Zo blijft haar restaurant-café een ontmoetingsplaats voor blues- en jazzliefhebbers van alle leeftijden.

Hoewel er altijd wel muziek klinkt in Lazy Louis, betreurt Klarenbeek het dat de tijd van wekelijkse live muziek voorbij is.

"Als er ‘s avonds wat opgeschoten jongens binnenkomen van wie je denkt ‘liever niet’, dan zetten we superjazz op. Dan zijn ze binnen tien minuten weer weg. We draaien muziek die onze doelgroep aanspreekt, prettige mensen die voor een speciaalbiertje en de muziek komen. Daar zitten ook twintigers tussen die van jazz en blues houden."

Ook overtuigd van de waarde van muziek?

Vraag een licentie aan