Ollie’s coffee and More: kwaliteitskoffie met goede muziek

Vraag een willekeurige bewoner van Abcoude waar je de beste koffie vindt en hij zal wijzen naar een monumentaal hoekpand aan de Brugstraat. Daar zit sinds vier jaar Ollie’s Coffee and More. Eigenaar Olaf van der Wijngaard vertelt over zijn onderneming en de rol van muziek.

Meer dan gewoon koffie

Dat ‘more’ in de naam van deze espressobar in het rijksmonument onder de schaduw van de vijftiende-eeuwse kerk in hartje Abcoude, heeft een dubbele betekenis. Natuurlijk serveren eigenaar Olaf en zijn personeel meer dan koffie, zoals piadina’s (Italiaans platbrood), vegan ijs of een broodje kip. Maar dat ‘meer’ slaat ook op de koffie zelf. Het is kwaliteitskoffie met het hart op de goede plek. Van der Wijngaard koopt zijn koffiebonen namelijk via de Nederlandse koffiebrander Single Estate, van wie koffieboeren in Guatamala, Kenia en Colombia een eerlijke prijs krijgen. “Het zijn single koffies. Dat betekent dat ze van één plantage komen, waardoor de smaak bijzonder en kwalitatief goed is”, legt hij trots uit.

Dromen over eigen espressobar

Van der Wijngaard had al jaren de wens voor een eigen espressobar. Na de zoveelste reorganisatie in zijn baan als sales consultant marketinginformatie werd het idee steeds concreter. Een fietstocht door Tanzania, waarbij hij langs de koffieplantages reed, gaf hem het laatste duwtje.

Klanten uit Abcoude en omstreken

Hij wil met Ollie’s Coffee and More de beste koffie van Abcoude en omstreken serveren. “Het is een risico om in zo’n kleine gemeente een espressobar te openen”, beseft Van der Wijngaard.

Zijn klantenkring is een mooie mix van dorpsgenoten en voorbijgangers.

Ultieme huiskamersfeer

De ontspannen sfeer door onder andere het gebruik van veel hout, een ruilboekenkast en een kinderhoekje, houdt mensen binnen.

 

"Ik wil hier een intieme huiskamersfeer neerzetten. Een beetje vintage, een beetje terug naar vroeger, met een brug naar het heden."

Daar speelt muziek een belangrijke rol bij. Zijn ervaring als radiomaker bij onder andere Radio 10 helpt Van der Wijngaard met het afstemmen van de muziek voor zijn zaak.

"Franse chansons, de sfeer van vroeger, met soulvolle jazz en ook wat blues passen daar goed bij. Denk aan Gregory Porter, Caro Emerald, Sharon Jones en Jonathan Jeremiah. Ik stel de muziek zelf samen, dat vind ik heel leuk. Muziek versterkt het gevoel van wat je hier ziet en wat je voelt als je binnenkomt. Het pakt je beet en neemt je even mee naar een andere wereld, precies wat ik mijn gasten wil bieden."

Ook overtuigd van de waarde van muziek?

Vraag een licentie aan