Buma Awards

Buma Awards
Licentie Buma Awards

Waardering, erkenning en stimulans voor muziekmakers

We zijn trots dat Buma Cultuur elk jaar de Buma Awards organiseert, een belangrijke ceremonie in de Nederlandse muzieksector. De Buma Awards zijn bedoeld om de meest succesvolle en creatieve muziekmakers en -uitgevers van het afgelopen jaar te erkennen en te belonen.

Tijdens de ceremonie worden verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de Buma Award Nationaal en de Buma Award Internationaal.  Naast deze populariteitsprijzen worden ook belangrijke juryprijzen uitgereikt, zoals de Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstschrijver, de Gouden Harp voor een persoon die veel betekend heeft voor de Nederlandse muziek en de Lifetime Achievement Award voor een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. We zijn er trots op dat deze prijzen een belangrijke erkenning zijn geworden voor de prestaties van muziekmakers en -uitgevers in de Nederlandse muzieksector.

De Buma Awards zijn niet alleen bedoeld om de meest getalenteerde muziekmakers en -uitgevers te belonen, maar ook om hen aan te moedigen door te gaan met het creëren van nieuwe en vernieuwende muziek. Door het stimuleren van creativiteit en innovatie, hopen we de Nederlandse muziekindustrie te blijven ontwikkelen en te versterken.

Als BumaStemra spelen we een belangrijke rol in het beschermen van de rechten van muziekmakers en -uitgevers. Door middel van ons lidmaatschap en onze diensten word het muziekauteursrecht beschermt en de muziek optimaal ge-exploiteerd. De Buma Awards zijn een manier om onze waardering te tonen voor de inspanningen van muziekmakers en -uitgevers en om hen te steunen in hun creatieve en zakelijke activiteiten.

Buma awards 2023

Op maandagavond 22 mei vond er een spectaculaire vernieuwing plaats bij de uitreiking van de Buma Awards in Tuschinski, Amsterdam. Naast de bekendmaking van de Buma Awards voor de Top 20 Nationaal en Top 5 Internationaal, werden ook prestigieuze prijzen als de Gouden Harp, de Lennaert Nijgh-prijs en de Lifetime Achievement Award uitgereikt. De Gouden Harp ging dit jaar naar hardcore DJ Paul Elstak, Spinvis (Erik de Jong) ontving de Lennaert Nijgh Prijs en de Lifetime Achievement Award werd toegekend aan Herman van Veen.

Bob Zimmerman mocht al in april de Buma Oeuvre Award Music in Media in ontvangst nemen. Tijdens de avond werden de awards op unieke wijze uitgereikt met een speciale rol voor The Fam, de band die elke winnaar voorzag van passende muzikale begeleiding. Na afloop was er tijd om na te praten en te genieten van een gezellige borrel.