Eurosonic Noorderslag

ESNS

Licentie Eurosonic Noorderslag

ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is Europa’s grootste showcasefestival en muziekconferentie. De in 1986 opgerichte non-profit organisatie zet zich in voor de promotie en ontdekking van nieuwe Europese en Nederlandse muziek. Elk jaar in januari trekt het vooruitstrevende programma van opkomende muziek en innovatiegedreven conferentiethema’s een divers publiek van meer dan 4.000 professionals uit de industrie en 40.000 muziekliefhebbers naar Groningen.

Onze panels op ESNS

Donderdag, 18 januari

Maar wat nu als kunst- en cultuursubsidies echt verdwijnen?

Welke strategieën kan de culturele sector gebruiken om te mobiliseren en effectief te communiceren met beleidsmakers?

  • 12:00 - 13:00
  • Binnenzaal - Oosterpoort
  • Engels gesproken

Hosts: Arda Gerkens

Panelists: Sherlo Esajas, Rita Zipora, Berend Schans, Ruben Brouwer, Peter Kwint

De Kunstenbond spoort culturele professionals aan om zich te verenigen na de verkiezingsuitslag, waarbij het belang van solidariteit benadrukt wordt in de strijd tegen mogelijke bezuinigingen op kunst en cultuur. De discussie richt zich op hoe de culturele sector zich effectief kan organiseren en in gesprek kan gaan met het politieke domein.

Empowering Music Creators with Essential Metadata Insights and Rights Recognition.

Gepresenteerd door Amy Thomson

  • 16:30 - 17:30
  • Binnenzaal - Oosterpoort
  • Engels gesproken

Hosts: Arriën Molema

Panelists: Jurjan Rietveld

Special guest: Amy Thomson

Samen met Arriën Molema gaan we in gesprek met Amy Thomson over metadata. Amy was manager van grote namen zoals Swedish House Mafia en was Chief Catalog Officer bij Hipgnosis Songs Fund en is expert op het gebied van metadata. In dit panel ontrafelt ze de complexiteiten van de industrie en benadrukt de noodzaak van betere afstemming als het om metadata gaat. Onder leiding van Arriën Molema biedt dit gesprek muziekmakers inzichten vanuit het oogpunt van een absolute expert. 

 Je leert waarom het tracken van metadata lastig kan zijn en waarom nauwkeurige metadata essentieel is voor eerlijke vergoedingen en een soepel systeem. Jurjan Rietveld, Manager Online Processing bij BumaStemra, gaat dieper in op de cruciale rol van metadata voor organisaties als BumaStemra, met als doel om een beter systeem voor iedereen te waarborgen. 

 Metadata is informatie over wie een opname heeft geschreven, gecomponeerd of de rechten bezit. Uitvoeringsrechtenorganisaties zoals BumaStemra gebruiken deze informatie om ervoor te zorgen dat je correct wordt betaald. 

Burgers & Beers

De borrel op donderdag met hapjes en drankjes!

  • 17:30 - 19:00
  • Oosterpoort

Vrijdag, 19 januari

The Value of Your Music

Op weg naar een competitief, eerlijk en duurzaam muziekecosysteem.

  • 13:30 - 14:30
  • Artiestenfoyer - Oosterpoort
  • Engels gesproken

Hosts: Frank Lucassen

Panelists: Vani Pillay, Jaap Gordijn, Aafke Romeijn, Ioan Kaes, Savine Warmelink

Een wetenschappelijke studie van 3 jaar naar de waarde van muziek. Naast de economische waarde wordt ook de consumentenervaring onderzocht. Dit alles grensoverschrijdend in de EU, in winkels en bedrijven. De waarde wordt zichtbaar gemaakt vanuit verschillende perspectieven: singer-songwriter, ondernemer/consument, beleidsmaker. 

Wat vandaag belangrijk is, zijn de wensen vanuit het perspectief van de singer-songwriter. Welke gegevens kunnen ze delen/niet delen en hoe? Wat willen ze zien in een dashboard? 

In de volgende fase van het onderzoek willen we de eerste resultaten van de waardebepaling delen. 

Grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse muzieksector: 'hoort er een beetje bij, toch?'

Taskforce GO! heeft onderzoek laten doen naar grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse muzieksector. Spoiler alert: Nee, het valt niet mee.

  • 15:00 - 16:00
  • Binnenzaal - Oosterpoort
  • Nederlands gesproken

Hosts: Aafke Romeijn

Panelists: Annabel Heijen

Taskforce GO! heeft onderzoek laten doen naar grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse muzieksector. Tijdens ESNS 2024 worden de onderzoeksresultaten onder leiding van onderzoeksbureau Movisie gepresenteerd. Spoiler alert: Nee, het valt niet mee. Op basis van de onderzoeksresultaten, heeft Taskforce GO! in samenwerking met een aantal bekende ambassadeurs uit de muziek een campagne ontwikkeld om bewustwording te creëren en de muzieksector in beweging te brengen. We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan een veilige, diverse en inclusieve muzieksector. Wil je weten hoe? Kom langs. 

Taskforce GO! is vorig jaar tijdens ESNS gelanceerd met als doel een veilig werkklimaat te realiseren voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse muzieksector. Het bestaat uit vertegenwoordigers van BumaStemra, Sena, Norma, MMF, BAM! Popauteurs, NMUV, NVPI, Ntb/Kunstenbond, Kunstenbond, VNPF, Herman Brood Academy, AHK, Warner Music en VCTN. Met deze samenwerking is de gedragscode opgesteld die als basis fungeert voor alles wat we doen 

Streaming Forward

Presentatie van het conceptrapport over culturele diversiteit en de omstandigheden voor auteurs op de Europese muziekstreamingmarkt.

  • 16:30 - 17:30
  • Binnenzaal - Oosterpoort
  • Engels gesproken

Hosts: Helienne Lindvall

Panelists: Sherlo Esajas, Ibán García Del Blanco, Lodevico Benvenuti, Arriën Molema

De opkomst van digitale streamingplatforms heeft de muziekindustrie getransformeerd, en het conceptrapport van het Europees Parlement over culturele diversiteit en de omstandigheden voor auteurs op de Europese muziekstreamingmarkt belicht de uitdagingen en kansen waarmee muzikanten, auteurs en de industrie als geheel worden geconfronteerd. Onze panelleden zullen de bevindingen en aanbevelingen van het rapport bespreken en inzichten delen over hoe deze kunnen bijdragen aan een meer inclusieve, eerlijke en succesvollere muziekindustrie in Europa. 

Zaterdag, 20 januari

Music Rights On Tour

Hoe helpen BumaStemra, Norma en Sena jou als muziekmaker, producent, auteur en/of uitgever?

  • 11:30 - 12:30
  • Bovenzaal 2 - Oosterpoort
  • Nederlands gesproken

Hosts: Martijn Crama

Panelists: Djèva David (Norma), Silvia Biemans (Sena), Mark Terlage (BumaStemra)

Special guest: Nnelg

BumaStemra, NORMA en Sena. Je hebt ongetwijfeld van minstens één van deze drie rechtenorganisaties gehoord maar wat doen we nu eigenlijk voor jou als muziekmaker, producent, auteur en/of uitgever? Muziekrecht is belangrijk: wist je dat je mogelijk recht hebt op geld? In dit panel zullen we daarom de verschillen en overeenkomsten tussen de drie rechtenorganisaties toelichten. We geven antwoord op al je (muziekrechtelijke) vragen en dat doen we samen met special guest Nnelg. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen en weet jij na afloop van dit panel precies bij wie je je moet aanmelden zodat je krijgt waar je recht op hebt. 

From Play to Pay - Part II

Na het grote succes van ‘Pay to Play deel I’ zijn we terug met een nog praktischer panel waarin we dieper ingaan op online royalty’s.

  • 13:00 - 14:00
  • Grijze Zaal - Oosterpoort
  • Engels gesproken

Hosts: Jurjan Rietveld (Manager Online Operations, BumaStemra)

Special guest: Britt Pols (PollyAnna)

Online inkomsten vormen een steeds belangrijkere inkomstenbron voor onze rechthebbenden. Maar hoe komen we tot het bedrag dat op jouw bankrekening terechtkomt? In deze workshop gaan op basis van inkomstenoverzichten uitleggen waarom de term ‘streamwaarde’ niet bestaat en hoe inkomsten van User-Generated-Content (UGC) platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok worden berekend. Met dit panel bieden we relevante context voor alle rechthebbenden en tonen we praktische voorbeelden. 

Daarnaast gaan we onze gloednieuwe ledensectie introduceren! Online track and trace, waarin leden kunnen zien hoe hun royalty’s zijn berekend en wat er binnenkomt bij de distributies, enkele uren nadat BumaStemra de informatie heeft ontvangen van de Digitale Service Providers (DSP’s).