Hoe kan ik arrangementen of bewerkingen aanmelden?

Wanneer de tekst en/of de compositie van een werk wordt aangepast, spreken we van een ‘bewerking’. Denk bijvoorbeeld aan een Carnaval- of klassieke versie van het nummer. De aanpassingen in tekst of compositie maken de bewerking tot een nieuw nummer. Ook een muziekwerk dat is vertaald, is een bewerking. Bewerk je een bestaand werk? Dan heb je altijd toestemming nodig van de uitgever – of de originele rechthebbenden van het oorspronkelijke werk. 

Je kunt bewerkingen en arrangementen (nog) niet aanmelden via MijnBumaStemra. Alleen uitgevers kunnen dit doen. Componisten en auteurs kunnen hun bewerkingen of arrangementen aanmelden via een CTB-formulier. Dit formulier moet per post retour bij ons worden aangeleverd, samen met een bewijs waaruit blijkt dat je autorisatie hebt verkregen van de originele rechthebbenden. 

Hebben de originele rechthebbenden toestemming gegeven? Dan kun je een bewerkersaandeel in de auteursrechten claimen (maximaal 16,67%). 

Wil je meer informatie over covers en bewerkingen? Bekijk dan de pagina Jouw bewerkingen, covers en remixen – BumaStemra