Hoe meld ik mijn werken aan?

Bekijk de video Werken in MijnBumaStemra – YouTube.

Elke muziekmaker heeft recht op een eerlijke vergoeding voor zijn muziekgebruik. BumaStemra regelt deze vergoedingen wereldwijd. Ben je een tekstschrijver/componist? Dan is het belangrijk dat je je werken bij ons aanmeldt. Op deze manier kunnen wij er namelijk voor zorgen dat jij als muziekrechthebbende een eerlijke vergoeding ontvangt. 

Wil je je muziekwerken aanmelden? Dit doe je via je MijnBumaStemra-account. Ga naar mijn.bumastemra.nl en klik op het tabblad ‘Werk + aanmelden’. 

Wanneer moet ik mijn werken aanmelden? 

We raden je aan om al je werken zo snel mogelijk aan te melden op het moment dat je lid wordt van BumaStemra. Maar ook wanneer je een nieuw nummer hebt geschreven, is het belangrijk dat je dit werk direct aanmeldt. Pas vanaf het moment dat je werken bij ons zijn geregistreerd, kunnen wij voor het muziekgebruik gaan incasseren. Omdat wij werken met kalenderjaren, incasseren wij het meeste muziekgebruik met terugwerkende kracht (vanaf de start van het kalenderjaar van je inschrijving). 

Hoe geef ik een verdeling op?

Ga je je werken aanmelden? Vul dan per werk de titel en de rechthebbenden met de juiste percentageverdeling in. Je bent verplicht om per werk alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet aangesloten zijn bij BumaStemra. Al deze partijen worden namelijk opgenomen in de copyrightverdeling. Is de registratie compleet? Meld je werk(en) dan aan via de knop ‘aanmelden’. 

Let op: Is er bij dit werk een uitgever betrokken? De uitgever is verplicht om dit werk zelf aan te melden. Jij kunt als auteur of componist de uitgever niet in de verdeling toevoegen. 

Hoe geef ik extra informatie door? 

Als je je werken aanmeldt, kun je extra gegevens invoeren. Denk hierbij aan een alternatieve titel of de naam van de uitvoerende artiest. Deze informatie is niet verplicht. Uitvoerende artiesten worden namelijk niet meegenomen in de verdeling van de auteursrechten. 

Hoe geef ik meerdere rechthebbenden op in een verdeling? 

Is het muziekwerk geschreven door meerdere aangesloten auteurs en componisten? Dan hoeft het werk maar door één persoon te worden aangemeld. De BumaStemra-leden die in de verdeling zijn genoemd, krijgen vervolgens een melding met de vraag om dit werk goed te keuren of te wijzigen. Als je een werk hebt aangemeld, kun je dit in de MijnBumaStemra-omgeving terugvinden, onder het kopje ‘recent aangemeld’. Het duurt ongeveer twee weken voordat je het werk terugvindt onder het tabblad ‘aangemeld’. 

Je bent verplicht om alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet zijn aangesloten bij BumaStemra. Selecteer in dit geval de optie ‘niet aangesloten’ bij het aanmelden van je werk. 

Moet ik als componist/tekstschrijver de uitgever vermelden? 

Nee, dat hoeft niet. De uitgever is zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van de muziekwerken. Jij hoeft niets te doen. Zij claimen anders ook een aandeel te hebben in het auteursrecht (in dit geval van jouw deel). Je vermeldt de uitgever dus niet in de verdeling; enkel de tekstschrijvers en componisten. 

Door het werk ook zelf aan te melden, weet je zeker dat dit goed bij ons wordt geregistreerd. Je bent dan als tekstschrijver/componist niet afhankelijk van de uitgever en wanneer je inkomsten mist, kun je hier een claim voor indienen. Je kunt alleen een claim indienen wanneer je het werk zelf hebt aangemeld.