Geen uitvaart zonder muziek bij Andringastate

Er is weinig zo persoonlijk als muziek. Het biedt troost, brengt plezier of haalt herinneringen op. Bijvoorbeeld aan iemand die net is overleden. Klaas Bouke Faber, algemeen directeur van afscheidscentrum & crematorium Andringastate in Marsum, vertelt over de belangrijke rol van muziek bij uitvaarten.

“Muziek hoort bij een uitvaart”, stelt Klaas Bouke Faber. “Ik kan geen uitvaart bedenken waar geen muziek wordt gedraaid.” Logisch dat bij Andringastate, net buiten Leeuwarden met uitzicht op de uitgestrekte weilanden, de rol van muziek serieus wordt genomen. Het zorgt ervoor dat het afscheid van een dierbare zo persoonlijk mogelijk wordt gemaakt.

Filosofie: persoonlijk aanpak staat op één

Als algemeen directeur is Faber vrijwel overal bij betrokken: van de voorbereiding op een afscheid tot het daadwerkelijke asverwerkingsproces. Zijn opa werkte al in de uitvaartzorg, waarna vader Faber in 2014 Andringastate oprichtte. In 2018 trad zoon Faber er in dienst. Sinds de oprichting is de filosofie van het bedrijf onveranderd gebleven: een persoonlijk afscheid mogelijk maken door middel van rust, tijd en ruimte. Die filosofie komt onder andere tot uiting door maximaal twee uitvaarten per dag, één per dagdeel. Zo komen families elkaar niet tegen en kan er de tijd worden genomen voor het afscheid.

Daar hoort ook een persoonlijke aanpak bij.

"We vinden het ontzettend belangrijk dat de familie een passend afscheid krijgt”, legt Faber uit. “Het mooist is wanneer een familie speciale wensen heeft, wij dat kunnen verzorgen en de familie met een tevreden gevoel op de dienst terugkijkt. Dat we een mooi afscheid voor mensen kunnen verzorgen, maakt dit werk heel dankbaar."

Introtune van The A-Team

Rouwende mensen zijn kwetsbaar. Dat is een van de weinige overeenkomsten die de bezoekers van Andringastate gemeen hebben. Een algemene, open en gastvrije sfeer wordt op moeilijke momenten door iedereen extra gewaardeerd. Die sfeer is heel subtiel, door bijvoorbeeld kleurgebruik, keuze van de verschillende ruimtes voor de uitvaart of de achtergrondmuziek bij binnenkomst.

"Wie de aula binnenkomt, hoort algemene, instrumentale achtergrondmuziek op een laag volume. Dat geeft een rustgevend effect en brengt verlichting op een moment dat mensen verdrietig zijn en druk voelen. De reden dat mensen hier zijn, is al zwaar genoeg. Maar ook hier geldt: we maken het op verzoek graag persoonlijk. Zo hadden we laatst een uitvaart waarbij de nabestaanden binnenkwamen op de klanken van Golden Earring. En ik heb ook meegemaakt dat een dienst begon op de introtune van The A-Team."

Emoties en gevoelens uiten

Muziek bij een uitvaart heeft nog een functie. Sommige tekstdichters of componisten weten emoties op zo’n manier verwoorden of verklanken dat ze precies de kern raken van moeilijk benoembare gevoelens. Zeker in tijden van rouw kan muziek steun geven of een persoonlijke tint aan een uitvaart. Ook roept muziek vaak herinneringen op.

"Mensen vinden het soms lastig om woorden te vinden voor bepaalde situaties of gevoelens. Dan kiezen ze liever een muziekstuk dat een gevoel onder woorden brengt. Het gebeurt wel eens dat er bij een afscheid geen toespraken zijn. Dan wordt er alleen muziek gedraaid. Muziek kan veel doen voor nabestaanden, het is heel specifiek en passend."

Nabestaanden kiezen zelf de muziek

Tijdens de dienst is er tijd om naar de liedjes te luisteren, al dan niet vergezeld met foto’s uit het leven van de overledene. Nabestaanden kiezen zelf de muziek uit.

"Dat mogen gerust tien liedjes zijn’’, vertelt Faber. “We bieden alle tijd en ruimte voor het afscheid, dus het mogen er zelfs meer dan tien zijn. We hebben een groot muziekbestand, gekocht via iTunes. Daarvan weten we dat de geluidskwaliteit goed is en het de juiste versie van een liedje is en niet bijvoorbeeld een cover. Als mensen muziek willen die niet in ons bestand staat, dan zorgen we ervoor. En soms, zoals bijvoorbeeld bij Friestalige muziek, dan draaien we het vanaf cd. We weten: muziek is belangrijk voor de familie en nabestaanden om een afscheid passend te maken. We willen mensen ook op die manier helpen mooi en waardig afscheid te nemen van een dierbare."

Ook overtuigd van de waarde van muziek?

Vraag een licentie aan