BumaStemra en Meta vernieuwen samenwerking

Licentie BumaStemra en Meta vernieuwen samenwerking

BumaStemra en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, kondigen de vernieuwing aan van hun licentieovereenkomst. De overeenkomst waarborgt dat gebruikers het repertoire van BumaStemrarepertoire kunnen blijven beluisteren op Meta’s platformen, terwijl componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een rechtvaardige vergoeding blijven ontvangen voor hun werken. BumaStemra vertegenwoordigt bijna 40.000 schrijvers, componisten en uitgevers van muziek wereldwijd.

De vernieuwde overeenkomst introduceert ook een nieuwe, op data gebaseerde component voor het delen van inkomsten. Hierdoor krijgen makers en rechthebbenden de mogelijkheid om royalty’s te genereren uit User-Generated-Content (UGC). Tegelijkertijd blijft het transparant hoe hun werken worden gebruikt.

De invoering van deze inkomstendeling voor UGC en de gezamenlijke inzet van Meta en BumaStemra voor muziekmakers, zal rechthebbenden verder in staat stellen om waardevolle nieuwe inzichten te krijgen in hoe hun muziek wordt gebruikt op Facebook en Instagram. BumaStemra en Meta streven hiermee naar verbetering van de muziekervaring op de platformen Dit biedt extra kansen voor muziekmakers om succesvol te zijn in het digitale tijdperk.

Het delen van gegevens en de wederzijdse transparantie tussen Meta en BumaStemra, zorgt ervoor dat BumaStemra leden kunnen profiteren van snellere en nauwkeurigere verdeling van royaly’s.

Marcel Gelauff, CEO a.i. bij BumaStemra, benadrukt: “De samenwerking tussen Meta en BumaStemra heeft een cruciale rol gespeeld in het bevorderen van een omgeving waarin muziekmakers hun talent kunnen delen en kunnen verbinden met wereldwijd publiek. De nauwkeurigheid en transparantie van de overeenkomst tussen BumaStemra en Meta worden versterkt door de verbeterde verwerkingsmogelijkheden door onze samenwerking met Salt, het platform voor incasso en verwerking. Salt’s flexibele aanpak versterkt niet alleen de transparantie, maar maakt ook een snellere en nauwkeurigere verdeling van royalty’s mogelijk voor BumaStemra-leden.”

Michael King, Director of International Music Publishing bij Meta, voegt toe: “Onze platformen zijn een plek waar mensen van over de hele wereld samenkomen om verbinding te maken via de muziek waar ze van houden. Meta respecteert de auteursrechten van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. We zijn verheugd om onze overeenkomst met BumaStemra te vernieuwen waardoor er meer kansen ontstaan voor makers en rechthebbenden.”