Hoe krijgen muziekmakers een vergoeding voor hun werk in een grootrecht productie?

Buma incasseert geen vergoedingen voor het gebruik van muziek in grootrecht producties. Auteurs maken zelf afspraken met producenten van grootrecht producties over de vergoeding en het gebruik van de muziek.

Dit geldt ook als muziek uit een bestaande dramatisch muzikale voorstelling van een auteur opnieuw wordt gebruikt in een andere dramatisch muzikale voorstelling,  als enkel gebruik wordt gemaakt van bestaande muziek van één en dezelfde auteur in een dramatisch muzikale voorstelling. De muziekwerken moeten wel een onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de verhaallijn van de voorstelling en daarin niet of nauwelijks andere muziekwerken worden gebruikt.

Let op: omdat muziek uit een dramatisch muzikale productie (bijvoorbeeld een liedje uit een musical) op de radio of tv kan worden uitgezonden of op cd kan worden vastgelegd, is het voor muziekauteurs van belang om de muziekwerken wel aan te melden bij BumaStemra.

Wanneer incasseert Buma wel voor speciaal geschreven muziek in een grootrecht productie?

Wil je dat Buma wel incasseert voor het gebruik van jouw speciaal geschreven muziek in grootrecht producties? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Je laat ons van tevoren weten dat je wil dat wij gaan incasseren voor het gebruik van jouw muziek in de grootrecht productie
  2. Je laat de producent van tevoren weten dat Buma gaat incasseren
  3. Het moet om ‘grootrecht repertoire’ gaan, dus speciaal voor de productie geschreven muziek
  4. Je hebt de muziek op tijd bij Buma aangemeld, het liefst in de eerste maand dat jouw muziek is gebruikt
  5. Je mag niet ook al op een andere manier een vergoeding voor uitvoeringsrechten hebben geregeld
  6. Voor elke productie waarvan je wil dat Buma voor je incasseert, moet je opnieuw een aanvraag indienen bij ons

Om een aanvraag te doen, stuur je ons een e-mail op podia.theater@bumastemra.nl.