Welkom bij BumaStemra

Waarom is het zo goed dat je lid van BumaStemra bent geworden?

Vanaf nu hoor je bij een club van ruim 40.000 mede componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. En dat is belangrijk. Want samen staan we sterker in de onderhandelingen voor een eerlijke vergoeding!

Lid zijn van BumaStemra betekent niet alleen dat wij voor gebruik van jouw muziek incasseren en aan je uitbetalen. Je kunt natuurlijk ook bij ons terecht met al jouw vragen over auteursrecht. En wij geven je graag praktische info. Daarover lees je hieronder meer. Maar eerst, wat vinden jouw collega muziekmakers van BumaStemra?

Je bent lid. En nu?

Veel mooie muziek maken natuurlijk! Maar ook…..

Naast de creatieve kant zitten er nu eenmaal ook zakelijke kanten aan het maken van muziek. Voor BumaStemra is dat de, met een mooi woord, auteursrechtelijke kant. Door je lidmaatschap bij BumaStemra heb je aan ons de exploitatierechten van jouw muziek overgedragen. Dat betekent zoveel als; jij maakt muziek, wij incasseren voor het gebruik daarvan en betalen aan jou uit. En dat houdt in dat we gaan samenwerken. We leggen het hieronder in een paar stappen uit.

1.  Muziek aanmelden, geluidsbestand uploaden

Heb je nieuwe muziek gemaakt? Dan is het belangrijk om dat zo snel mogelijk aan te melden. Dat kun je doen in MijnBumaStemra, jouw persoonlijke omgeving. Je kunt de geluidsbestanden van je nieuwe werk meteen uploaden. Als jij je muziek aanmeldt, kunnen wij dat matchen met muziek die is gebruikt. En zo weten wij wat we aan jou moeten uitbetalen.

2.  Setlijsten aanleveren

Heb je jouw muziek live uitgevoerd? Of weet je dat iemand anders jouw muziek heeft gebruikt bij een optreden? Lever dan een setlijst in. Dat kun je doen via Live in MijnBumaStemra. We hebben daar handige functies in meegenomen zoals het kopiëren van je eerdere setlijsten, dat bespaart je een volgende keer werk.

Aan aanleveren van setlijsten is belangrijk! Want als wij weten bij welke live optredens jouw muziek is gebruikt, kunnen wij je uitbetalen.

Waar komt jouw geld vandaan?

Wij sluiten licenties af met partijen die muziek gebruiken. Denk daarbij aan radio- en televisiezenders, online platforms zoals YouTube en Spotify, maar ook bijvoorbeeld evenementenlocaties.

Voor het proces van muziek op online platforms tot en met de uitbetaling daarvan hebben we een interessante longread gemaakt, Van Play tot Pay.

Uitbetaling voor gebruik van jouw muziek

Het geld dat wij bij de muziekgebruikers incasseren is, onder aftrek van kosten, bestemd voor de makers van wie de muziek is gebruikt. Dit geld betalen wij 4 x per jaar uit, in maart, juni, september en december.

Basisuitkering

Je ontvangt dus geld wanneer jouw muziek is gebruikt en je jouw muziek bij ons hebt aangemeld. Maar wat als jouw muziek bijna niet of helemaal niet is gebruikt? Of we weten niet dat het van jou was? Dan ontvang je 1 x per jaar van ons een basisuitkering tot maximaal € 70,-. Dat werkt zo: alles wat je minder dan € 70 euro hebt verdiend, vullen wij aan tot die € 70,-. Voor uitgevers is dat € 140,-.

Jaaropgave

In januari ontvang je van ons een jaaropgave. De betalingen voor het gebruik van jouw muziek zijn namelijk inkomsten. Daarom heb je de jaaropgave nodig voor je aangifte Inkomstenbelasting.

Wij sturen jouw jaaropgave ook naar de belastingdienst. Dat is een wettelijke verplichting.

MijnBumaStemra

Vanaf nu heb je de beschikking over jouw eigen omgeving in de online selfserviceportal MijnBumaStemra. Je kunt hier 24/7 je werken aanmelden, je gegevens wijzigen, afrekeningen van jouw muziek bekijken en nog veel meer.

Evenementen

Door je lidmaatschap krijg je regelmatig korting op een aantal van door ons en Buma Cultuur gesponsorde evenementen. Hou daarvoor altijd de nieuwsbrief in de gaten. Wil je weten wat er nu al op de agenda staat?