Nieuwe wetgeving: geef je BSN door via MijnBumaStemra

Update

Licentie Nieuwe wetgeving: aanleveren Burgerservicenummer verplicht

Bij BumaStemra aangesloten componisten en auteurs hebben van BumaStemra een bericht ontvangen over nieuwe wetgeving in het aanleveren van gegevens aan de Belastingdienst. Door deze nieuwe wetgeving is BumaStemra verplicht vanaf uiterlijk 31 januari 2023 Burgerservicenummers (BSN) aan de Belastingdienst door te geven.

Om aan deze verplichting te kunnen voldoen hebben wij het BSN van bij ons aangesloten componisten en auteurs nodig. Om de veiligheid van het delen van het BSN te kunnen waarborgen, kan het BSN uitsluitend via het beveiligde MijnBumaStemra account worden ingevuld.

Geef je BSN nooit door via e-mail, brief of telefoon. Onze medewerkers mogen en kunnen deze gegevens niet verwerken!

Wettelijke verplichting

BumaStemra heeft een wettelijke verplichting om volledige en juiste BSN’s van aangesloten componisten en tekstschijvers door te geven aan de Belastingdienst. Doet zij dit niet, dan kan er door de fiscus een boete worden opgelegd. BumaStemra behoudt zich het recht voor om betalingen op te schorten en/of opgelegde boetes door te belasten aan de leden die geen of onjuiste informatie verschaft hebben. BumaStemra kan niet controleren of de door jou opgegeven gegevens juist zijn. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

Weet je niet zeker of je belastingplichtig bent? Check hier de voorwaarden. Ben je niet belastingplichtig in Nederland? Ga dan naar ‘Mijn gegevens’ in MijnBumaStemra en geef dit aan.

Heb je nog geen MijnBumaStemra account? Dan is het belangrijk om een account aan te maken. Dit is de enige veilige manier waarop je jouw BSN aan ons door kunt geven.

Aan een MijnBumaStemra account zijn geen extra kosten verbonden. Je kunt hier gemakkelijk jouw persoonlijke informatie inzien, wijzigen en in deze omgeving kun je alles rond jouw muziek regelen. Hier vind je alle voordelen van het aanmaken van een MijnBumaStemra account

Meer weten?

De Belastingdienst heeft informatie nodig om op juiste wijze belasting te kunnen heffen en om haar controletaak goed te kunnen uitoefenen. In de wet is daarvoor onder meer een verplichting opgenomen voor administratieplichtigen waaronder BumaStemra om mee te werken aan het verkrijgen van gegevens en inlichtingen ten behoeve van de heffing van derden.

De verplichting om dat soort gegevens te verstrekken wordt wel aangeduid als renseignering.

BumaStemra zal de BSN (persoonsgegevens in de zin van de AVG) verstrekken aan de Belastingdienst om te voldoen aan de renseigneringverplichting op grond van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen.

Bekijk ook de veelgestelde vragen voor meer informatie.