Veelgestelde vragen over het aanleveren van het Burgerservicenummer (BSN)

Waarom moet ik mijn BSN invullen?

Per 1 januari 2022 is een nieuwe wetgeving van kracht voor het aanleveren van gegevens van auteurs en componisten aan de Belastingdienst. Hierdoor is BumaStemra vanaf uiterlijk 31 januari 2023 verplicht om Burgerservicenummers (BSN) aan de belastingdienst door te geven. Hoe dat precies zit, kun je lezen op Nieuwe wetgeving – BumaStemra.

BumaStemra heeft een wettelijke verplichting om volledige en juiste BSN’s door te geven aan de Belastingdienst. Doet zij dit niet, dan kan er door de fiscus een boete worden opgelegd. BumaStemra behoudt zich het recht voor om betalingen op te schorten van leden die geen of onjuiste informatie verschaft hebben.

BumaStemra kan niet controleren of de door jou opgegeven gegevens juist zijn. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

#permalink
Wanneer moet ik mijn BSN invullen?

Zo snel mogelijk maar uiterlijk 31 augustus 2024.

De belastingdienst kan per niet aangeleverde BSN een boete opleggen aan BumaStemra.  Als we op 31 augustus 2024 nog geen BSN van jou hebben ontvangen, gaan we over tot het beëindigen van het exploitatiecontract tegen 31 december 2024.

#permalink
Wat gebeurt er als ik mijn BSN niet invul?

BumaStemra heeft een wettelijke verplichting om volledige en juiste BSN’s door te geven aan de Belastingdienst. Doet zij dit niet, dan kan er door de fiscus een boete worden opgelegd. Als het BSN niet uiterlijk 31 augustus 2024 is aangeleverd, is BumaStemra van plan het exploitatiecontract op te zeggen tegen 31 december 2024, conform artikel 11.B van de exploitatieovereenkomst.

#permalink
Waar kan ik mijn BSN invullen?

Je kunt je BSN invullen in jouw eigen beveiligde MijnBumaStemra account. Heb je geen MijnBumaStemra account? Maak dat dan gemakkelijk aan via deze link.

 

#permalink
Waar vind ik mijn BSN?

Je kunt jouw BSN onder meer vinden in je paspoort, ID en rijbewijs.

#permalink
Wie moeten een BSN invullen?

Het aanleveren van je BSN is verplicht als:

  • je een componist en/of tekstschrijver bent,
  • je een eenmanszaak hebt,
  • je een erfgenaam bent en een erfgenaam exploitatiecontract met BumaStemra hebt.
#permalink
Ik weet niet of ik belastingplichtig ben (bijvoorbeeld omdat ik in het buitenland woon)?

Weet je niet zeker of je belastingplichtig bent? Check hier de voorwaarden.

Heb je geen Burgerservicenummer omdat je niet in Nederland belastingplichtig bent? Vul dan “Nee” in bij de vraag “Heeft u een Burgerservicenummer omdat u in Nederland belastingplichtig bent?” onder Mijn gegevens in MijnBumaStemra.

#permalink
Waarom is niet mijn gehele BSN zichtbaar in MijnBumaStemra?

In verband met privacywetgeving is je BSN afgeschermd. Ter identificatie zijn alleen de eerste 3 cijfers en het laatste cijfer zichtbaar.

Klopt het nummer niet of is jouw belastingverplichting gewijzigd? Wijzig dit dan in jouw MijnBumaStemra account. Klik op het icoontje rechtsboven in je scherm en kies ‘Mijn gegevens’. Vervolgens klik je op de knop wijzigen waar je eerder het BSN hebt ingevoerd.

#permalink
Wat doet BumaStemra met mijn BSN?

BumaStemra is vanaf uiterlijk 31 januari 2023 verplicht om Burgerservicenummers (BSN) aan de Belastingdienst door te geven. Hoe dat precies zit, kun je hier lezen.

#permalink
Mijn BumaStemra inkomsten worden op een zakelijke rekening gestort. Moet ik dan toch mijn BSN opgeven?

Ja. Je BSN is een persoonlijk nummer. Als je een BSN hebt, ben je verplicht deze in te vullen. 

Belangrijk: het is als natuurlijke persoon niet langer toegestaan om je inkomsten op een zakelijke bankrekening over te laten maken. Mocht dat nog wel het geval zijn dan verzoeken wij je zo snel mogelijk alsnog je privé bankrekeningnummer aan ons door te geven. Stuur ons een kopie van je bankafschrift of bankpas en zorg dat de tenaamstelling en je rekeningnummer duidelijk zichtbaar zijn. Stuur deze informatie naar info@bumastemra.nl.

#permalink
Ik heb geen computer of tablet of e-mailadres, wat nu?

Neem contact met ons op via 023 – 799 7815. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 11.00 en 16.00 uur.

#permalink