Veelgestelde vragen voor muziekmakers

Lidmaatschap / aanmelden bij BumaStemra

Waarom lid worden van BumaStemra?

Het is zinvol om als componist en/of tekstdichter lid te worden van BumaStemra, als je zelfgeschreven werken regelmatig worden uitgezonden op radio of tv, je vaker regelmatig met eigen werk optreedt of je muziek wordt vastgelegd op cd of dvd. Wij houden bij waar je muziek klinkt en zorgen ervoor dat muziekgebruikers betalen voor het gebruik van jouw werk. De vergoedingen die hiermee gepaard gaan, betalen we je altijd snel en eenvoudig uit.

Ook sluiten wij licenties met de partijen die jouw muziek zakelijk willen gebruiken. Denk hierbij aan online streamingplatforms, zoals YouTube en Spotify, maar ook radio-en televisiestations, horecaondernemingen, festivals, winkels en andere bedrijfsruimten. In Nederland, maar ook in het buitenland. Zo incasseren wij wereldwijd jouw auteursvergoedingen.

Lid worden van BumaStemra betekent dus verdienen aan je eigen muziek. Wordt je muziek in binnen- of buitenland gebruikt? En heb je je werken bij ons aangemeld? Dan kunnen wij jou uitbetalen, elke keer dat jouw muziek ergens door de speakers klinkt.

#permalink
Wat is het verschil tussen BumaStemra en Sena?

Terwijl BumaStemra de vergoedingen incasseert voor de componisten/tekstschrijvers en uitgevers die bij ons zijn aangesloten, regelt Sena (Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten) het naburig recht. Dit is het recht op een vergoeding voor uitvoerende muzikanten en/of producenten, wanneer hun muziekopname in het openbaar wordt gedraaid.

Moet ik bij BumaStemra en/of bij Sena lid worden?

Op het moment dat je zowel de tekstschrijver en/of componist bent én de uitvoerende artiest, dan is het slim om je zowel bij BumaStemra als bij Sena aan te sluiten. BumaStemra regelt het auteursrecht van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers en Sena vertegenwoordigt de rechten van de uitvoerende artiesten en producenten. Er zijn geen kosten verbonden aan het lidmaatschap bij de Sena.

Ben je (alleen) uitvoerend muzikant? Word dan lid van Sena.

#permalink
Hoe word ik lid van BumaStemra?

Lid worden van BumaStemra is heel eenvoudig. Je vult je gegevens in, tekent digitaal je contract en betaalt voor je lidmaatschap. Vervolgens kun je je muziekwerken bij ons aanmelden. Wij doen de rest!

Je lidmaatschap gaat altijd per kalenderjaar in. Word je direct lid? Dan gaat je lidmaatschap per 1 januari van dit jaar in. Je betaalt dan dus voor dit volledige jaar.

Let op: Het is niet mogelijk om voor dezelfde rechten en/of gebieden ingeschreven te staan bij meerdere auteursrechtenorganisaties. Ben je nog geregistreerd bij een andere CBO? Dan kun je geen lid worden van BumaStemra (voor hetzelfde gebied en dezelfde rechten). Het is daarom belangrijk dat je je eerst uitschrijft bij een andere auteursrechtenorganisatie, voordat je een lidmaatschap bij ons aanvraagt.

Registreer je als auteur of uitgever.

Lidmaatschapseisen voor muziekuitgevers

Als je je als muziekuitgever wil aansluiten bij BumaStemra, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De naam van je uitgeverij mag nog niet in ons bestand voorkomen
 2. Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 3. Op het digitaal gewaarmerkte Uittrekstel Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet de SBI-code 5920 en de omschrijving ‘muziekuitgeverij’ of het ‘uitgeven van muziek’ staan

Kosten van het lidmaatschap 

 1. Om lid te worden als muziekmaker, betaal je eenmalig € 45,76 inschrijfgeld. Daarna betaal je een jaarlijkse contributie van € 63,55.
 2. Om lid te worden als uitgever, betaal je eenmalig € 91,51 inschrijfgeld. Daarna betaal je € 127,10 jaarlijkse contributie.
#permalink
Hoe wijzig ik mijn lidmaatschap?

Wil je je exploitatierechten voor een land of werelddeel onderbrengen bij een andere auteursrechtenorganisatie? Dan kun je je contract met BumaStemra wijzigen. Stel: voor het gebruik van je muziek in de Verenigde Staten, wil je je aanmelden bij een Amerikaanse auteursrechtenorganisatie. Maar voor je muziekgebruik in de rest van de wereld, wil je lid blijven van BumaStemra. In dit geval kun je een verzoek bij ons indienen. Dan verwijderen wij vervolgens de Verenigde Staten uit het contract. 

Je kunt een exploitatiecontract per jaar wijzigingen. Houd hierbij wel rekening met een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Wijzig je je lidmaatschap bijvoorbeeld op 30 september? Dan wordt je contract aangepast per 1 januari volgend jaar. Vanaf dit moment kun je je dus aansluiten bij een auteursrechtenorganisatie (in de Verenigde Staten). Geef wel aan dat je alleen lid wil worden voor dit specifieke land. 

Wil je de auteursrechten voor een specifieke categorie uitsluiten? Dat is sinds juni 2014 mogelijk via het opt-out systeem, voor de volgende categorieën: events, RTV, achtergrondmuziek, mechanisch en online. Ook hier geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Voor uitgevers werkt bovenstaande anders. 

Wil je je rechten en/of je contract wijzigingen? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via info@bumastemra.nl

#permalink
Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Een lidmaatschap loopt een volledig kalenderjaar en wordt ieder jaar automatisch verlengd. Wil je je lidmaatschap opzeggen? Dan kan dit uiterlijk tot drie maanden voor de start van het nieuwe kalenderjaar. Nadat je je lidmaatschap hebt opgezegd, behoud je nog een aantal rechten. En het geld dat je met je muziek (hebt) verdient, blijft natuurlijk ook van jou.

Tot drie jaar na de opzegging van je lidmaatschap, krijg je van ons uitbetaald. Dit zijn vergoedingen voor het gebruik van je muziek tijdens de periode dat je aangesloten was bij BumaStemra. Een claim of een klacht indienen, kan ook tot drie jaar na het einde van je contract. 

Opzeggen van je lidmaatschap: het stappenplan

 1. Geef je opzegging per e-mail aan ons door via info@bumastemra.nl en vermeld de reden. 
 2. Zorg ervoor dat wij de juiste adres- en bankgegevens van je hebben. Wij kunnen je namelijk tot drie jaar na je opzegging geld uitbetalen (afkomstig uit rechteninkomsten). Kunnen wij dit geld niet uitkeren? Bijvoorbeeld omdat wij verouderde gegevens hebben? Dan vind je dit terug in het jaaroverzicht dat je van ons ontvangt. 
#permalink

MBS (MijnBumaStemra)

Wat is MBS?

MijnBumaStemra (MBS) is de digitale omgeving voor leden van BumaStemra. In deze omgeving kun je onder andere je persoonlijke gegevens beheren, je muziekwerken aanmelden en je afrekeningen bekijken. Je ziet ook wanneer er afrekeningen plaatsvinden en welke bedragen er worden uitgekeerd. 

#permalink
Hoe maak ik een account aan?

Als je lid wordt van BumaStemra, creëer je digitaal een MijnBumaStemra-account. Als je het registratieproces hebt voltooid en je account is aangemaakt, heb je na twee tot drie werkdagen  toegang tot de MBS-omgeving. 

Ben je al lid van BumaStemra, maar heb je nog geen account? Maak deze dan direct aan

#permalink
Hoe meld ik mijn werken aan?

Bekijk de video Werken in MijnBumaStemra – YouTube.

Elke muziekmaker heeft recht op een eerlijke vergoeding voor zijn muziekgebruik. BumaStemra regelt deze vergoedingen wereldwijd. Ben je een tekstschrijver/componist? Dan is het belangrijk dat je je werken bij ons aanmeldt. Op deze manier kunnen wij er namelijk voor zorgen dat jij als muziekrechthebbende een eerlijke vergoeding ontvangt. 

Wil je je muziekwerken aanmelden? Dit doe je via je MijnBumaStemra-account. Ga naar mijn.bumastemra.nl en klik op het tabblad ‘Werk + aanmelden’. 

Wanneer moet ik mijn werken aanmelden? 

We raden je aan om al je werken zo snel mogelijk aan te melden op het moment dat je lid wordt van BumaStemra. Maar ook wanneer je een nieuw nummer hebt geschreven, is het belangrijk dat je dit werk direct aanmeldt. Pas vanaf het moment dat je werken bij ons zijn geregistreerd, kunnen wij voor het muziekgebruik gaan incasseren. Omdat wij werken met kalenderjaren, incasseren wij het meeste muziekgebruik met terugwerkende kracht (vanaf de start van het kalenderjaar van je inschrijving). 

Hoe geef ik een verdeling op?

Ga je je werken aanmelden? Vul dan per werk de titel en de rechthebbenden met de juiste percentageverdeling in. Je bent verplicht om per werk alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet aangesloten zijn bij BumaStemra. Al deze partijen worden namelijk opgenomen in de copyrightverdeling. Is de registratie compleet? Meld je werk(en) dan aan via de knop ‘aanmelden’. 

Let op: Is er bij dit werk een uitgever betrokken? De uitgever is verplicht om dit werk zelf aan te melden. Jij kunt als auteur of componist de uitgever niet in de verdeling toevoegen. 

Hoe geef ik extra informatie door? 

Als je je werken aanmeldt, kun je extra gegevens invoeren. Denk hierbij aan een alternatieve titel of de naam van de uitvoerende artiest. Deze informatie is niet verplicht. Uitvoerende artiesten worden namelijk niet meegenomen in de verdeling van de auteursrechten. 

Hoe geef ik meerdere rechthebbenden op in een verdeling? 

Is het muziekwerk geschreven door meerdere aangesloten auteurs en componisten? Dan hoeft het werk maar door één persoon te worden aangemeld. De BumaStemra-leden die in de verdeling zijn genoemd, krijgen vervolgens een melding met de vraag om dit werk goed te keuren of te wijzigen. Als je een werk hebt aangemeld, kun je dit in de MijnBumaStemra-omgeving terugvinden, onder het kopje ‘recent aangemeld’. Het duurt ongeveer twee weken voordat je het werk terugvindt onder het tabblad ‘aangemeld’. 

Je bent verplicht om alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet zijn aangesloten bij BumaStemra. Selecteer in dit geval de optie ‘niet aangesloten’ bij het aanmelden van je werk. 

Moet ik als componist/tekstschrijver de uitgever vermelden? 

Nee, dat hoeft niet. De uitgever is zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van de muziekwerken. Jij hoeft niets te doen. Zij claimen anders ook een aandeel te hebben in het auteursrecht (in dit geval van jouw deel). Je vermeldt de uitgever dus niet in de verdeling; enkel de tekstschrijvers en componisten. 

Door het werk ook zelf aan te melden, weet je zeker dat dit goed bij ons wordt geregistreerd. Je bent dan als tekstschrijver/componist niet afhankelijk van de uitgever en wanneer je inkomsten mist, kun je hier een claim voor indienen. Je kunt alleen een claim indienen wanneer je het werk zelf hebt aangemeld. 

#permalink
Hoe dien ik een claim in?

Als je het niet eens bent met de hoogte van een uitbetaalde vergoeding of het niet uitbetalen van vergoedingen, kun je een claim indienen. Bekijk de pagina Claims – Wat zijn claims en hoe werkt het – BumaStemra voor meer informatie. 

#permalink
Hoe kan ik arrangementen of bewerkingen aanmelden?

Wanneer de tekst en/of de compositie van een werk wordt aangepast, spreken we van een ‘bewerking’. Denk bijvoorbeeld aan een Carnaval- of klassieke versie van het nummer. De aanpassingen in tekst of compositie maken de bewerking tot een nieuw nummer. Ook een muziekwerk dat is vertaald, is een bewerking. Bewerk je een bestaand werk? Dan heb je altijd toestemming nodig van de uitgever – of de originele rechthebbenden van het oorspronkelijke werk. 

Je kunt bewerkingen en arrangementen (nog) niet aanmelden via MijnBumaStemra. Alleen uitgevers kunnen dit doen. Componisten en auteurs kunnen hun bewerkingen of arrangementen aanmelden via een CTB-formulier. Dit formulier moet per post retour bij ons worden aangeleverd, samen met een bewijs waaruit blijkt dat je autorisatie hebt verkregen van de originele rechthebbenden. 

Hebben de originele rechthebbenden toestemming gegeven? Dan kun je een bewerkersaandeel in de auteursrechten claimen (maximaal 16,67%). 

Wil je meer informatie over covers en bewerkingen? Bekijk dan de pagina Jouw bewerkingen, covers en remixen – BumaStemra

#permalink
Wat is een ICE-agreement (voor uitgevers)?

Uitgevers moeten muziekwerken zelf bij ons aanmelden. Heb je als uitgever een aandeel in het werk van een ander? Dan is het belangrijk dat je dit aandeel zelf bij ons claimt. Dit gaat namelijk niet automatisch. Om de muziekwerken aan te melden, heb je een ICE-agreement nodig. Dit is een nummer dat de overeenkomst tussen twee partijen (bijvoorbeeld tussen de uitgever en auteur) weergeeft. Als je als uitgever meerdere auteurs vertegenwoordigt, hoef je het ICE-agreement nummer maar één keer aan te vragen. Je hebt dit namelijk maar één keer nodig. 

Heb je een ICE-agreement nummer aangevraagd? Dan ontvang je binnen één tot twee weken een e-mail. Vanaf dit moment wordt het nummer ook automatisch opgeslagen in je MijnBumaStemra-account. 

#permalink

Financieel

Wat houdt de basisuitkering in?

Ieder jaar keren wij een basisuitkering uit aan componisten en auteurs die minder dan € 70,- hebben ontvangen uit inkomsten van hun muziekgebruik. Als er geen inkomsten voor de muziekmaker zijn, of als er minder dan € 70,- in een bepaald jaar is uitgekeerd, vullen wij de vergoeding aan het eind van het jaar aan tot een bedrag van € 70,-. Voor uitgevers is dit bedrag € 140,-.  

#permalink
Wat is de jaarlijkse bijdrage?

Jaarlijks betalen alle aangesloten componisten en tekstschrijver een jaarlijkse bijdrage. Deze bijdrage hoef je (met uitzondering van het eerste jaar) niet actief te betalen. Deze wordt namelijk verrekend met je inkomsten. 

Als componist/tekstschrijver betaal je je jaarlijkse bijdrage in december, voorafgaand aan het kalenderjaar waar deze betrekking op heeft. Dit bedrag is € 63,55 en wordt ingehouden op de inkomsten. Zijn er geen inkomsten van muziekgebruik? Dan ontvang je een basisuitkering van € 70,-. Hiervan ontvang je voor je eigen administratie een factuur. De jaarlijkse bijdrage hoef je dus niet actief te betalen. 

De jaarlijkse bijdrage voor uitgevers bedraagt € 127,10. Dit bedrag wordt ingehouden op de inkomsten. Als er geen inkomsten zijn, ontvang je ook als uitgever een basisuitkering. Deze bedraagt € 140,- (inclusief btw: € 169,40).  

#permalink
Hoe kan ik mijn bankrekeningnummer wijzigen?

Je kunt je bankrekeningnummer wijzigen door een e-mail te sturen naar info@bumastemra.nl

Vermeld in je e-mail de volgende gegevens: 

 1. Je relatienummer
 2. Je oude rekeningnummer
 3. Je nieuwe rekeningnummer*
 4. 4. Een kopie van je bankpas of een kopie bankafschrift

Zorg dat je rekeningnummer en de tenaamstelling duidelijk leesbaar zijn op de documenten die je aanlevert. We verzoeken je overige informatie af te schermen.

*Voor auteurs is het alleen mogelijk om een privé-rekeningnummer door te geven.

Voor uitgevers is het uitsluitend mogelijk om een zakelijk rekeningnummer door te geven als dit overeenkomt met de naam van de juridische entiteit of met de in het handelsregister (KvK) geregistreerde naam.

Als er sprake is van een buitenlands bankrekeningnummer hebben wij voor de verwerking ook de naam, het adres en de BIC code nodig van de bank.

#permalink
Waar in MijnBumaStemra kan ik mijn financiële details bekijken?

Het bekijken van je financiële gegevens doe je eenvoudig in de MijnBumaStemra-omgeving: 

 1. Wil je je afrekeningen bekijken? Log dan in op je MijnBumaStemra-account, klik op het tabblad ‘Kalender’ en bekijk het overzicht ‘Planning afrekeningen’ van de maand januari. Hier vind je alle distributiedata van het betreffende jaar. 
 2. Wil je weten vóór welke datum je iets moet aanleveren? Bijvoorbeeld een wijziging in je bankrekeningnummer? Klik dan op ‘Kalender’ en vervolgens op ‘Deadlines’. 
 3. Wil je de financiële gegevens inzien over het gebruik van je muziekwerken? Klik dan op het tabblad ‘Afrekeningen’ en gebruik de filteroptie. Hiermee kun je de gegevens op verschillende manieren organiseren, bijvoorbeeld op periode, soort afrekening en titel van het werk. 

Burgerservicenummer (BSN) 

Als componist of tekstschrijver heb je in 2022 een bericht van ons ontvangen over het aanleveren van je Burgerservicenummer (BSN). Tot op heden zijn wij verplicht om deze gegevens op te vragen en aan te leveren bij de Belastingdienst.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze pagina Nieuwe wetgeving: geef je BSN door via MijnBumaStemra – BumaStemra.

#permalink

Jouw muziek (en gegevens)

Hoe meld ik mijn werken aan?

Bekijk de video Werken in MijnBumaStemra – YouTube.

Elke muziekmaker heeft recht op een eerlijke vergoeding voor zijn muziekgebruik. BumaStemra regelt deze vergoedingen wereldwijd. Ben je een tekstschrijver/componist? Dan is het belangrijk dat je je werken bij ons aanmeldt. Op deze manier kunnen wij er namelijk voor zorgen dat jij als muziekrechthebbende een eerlijke vergoeding ontvangt. 

Wil je je muziekwerken aanmelden? Dit doe je via je MijnBumaStemra-account. Ga naar mijn.bumastemra.nl en klik op het tabblad ‘Werk + aanmelden’. 

Wanneer moet ik mijn werken aanmelden? 

We raden je aan om al je werken zo snel mogelijk aan te melden op het moment dat je lid wordt van BumaStemra. Maar ook wanneer je een nieuw nummer hebt geschreven, is het belangrijk dat je dit werk direct aanmeldt. Pas vanaf het moment dat je werken bij ons zijn geregistreerd, kunnen wij voor het muziekgebruik gaan incasseren. Omdat wij werken met kalenderjaren, incasseren wij het meeste muziekgebruik met terugwerkende kracht (vanaf de start van het kalenderjaar van je inschrijving). 

Hoe geef ik een verdeling op?

Ga je je werken aanmelden? Vul dan per werk de titel en de rechthebbenden met de juiste percentageverdeling in. Je bent verplicht om per werk alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet aangesloten zijn bij BumaStemra. Al deze partijen worden namelijk opgenomen in de copyrightverdeling. Is de registratie compleet? Meld je werk(en) dan aan via de knop ‘aanmelden’. 

Let op: Is er bij dit werk een uitgever betrokken? De uitgever is verplicht om dit werk zelf aan te melden. Jij kunt als auteur of componist de uitgever niet in de verdeling toevoegen. 

Hoe geef ik extra informatie door? 

Als je je werken aanmeldt, kun je extra gegevens invoeren. Denk hierbij aan een alternatieve titel of de naam van de uitvoerende artiest. Deze informatie is niet verplicht. Uitvoerende artiesten worden namelijk niet meegenomen in de verdeling van de auteursrechten. 

Hoe geef ik meerdere rechthebbenden op in een verdeling? 

Is het muziekwerk geschreven door meerdere aangesloten auteurs en componisten? Dan hoeft het werk maar door één persoon te worden aangemeld. De BumaStemra-leden die in de verdeling zijn genoemd, krijgen vervolgens een melding met de vraag om dit werk goed te keuren of te wijzigen. Als je een werk hebt aangemeld, kun je dit in de MijnBumaStemra-omgeving terugvinden, onder het kopje ‘recent aangemeld’. Het duurt ongeveer twee weken voordat je het werk terugvindt onder het tabblad ‘aangemeld’. 

Je bent verplicht om alle rechthebbenden te vermelden. Ook als zij niet zijn aangesloten bij BumaStemra. Selecteer in dit geval de optie ‘niet aangesloten’ bij het aanmelden van je werk. 

Moet ik als componist/tekstschrijver de uitgever vermelden? 

Nee, dat hoeft niet. De uitgever is zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van de muziekwerken. Jij hoeft niets te doen. Zij claimen anders ook een aandeel te hebben in het auteursrecht (in dit geval van jouw deel). Je vermeldt de uitgever dus niet in de verdeling; enkel de tekstschrijvers en componisten. 

Door het werk ook zelf aan te melden, weet je zeker dat dit goed bij ons wordt geregistreerd. Je bent dan als tekstschrijver/componist niet afhankelijk van de uitgever en wanneer je inkomsten mist, kun je hier een claim voor indienen. Je kunt alleen een claim indienen wanneer je het werk zelf hebt aangemeld. 

#permalink
Hoe kan ik geluidsbestanden uploaden?

Een geluidsbestand zorgt ervoor dat we je muziek goed kunnen herkennen. We gebruiken dit bestand namelijk om een fingerprint van je werk te maken. Deze fingerprint koppelen we aan geluidsbestanden van omroepen om te weten wanneer jouw muziek gebruikt wordt. 

Een geluidsbestand uploaden doe je eenvoudig in de MijnBumaStemra-omgeving. Het liefst doe je dit zodra je nieuw werk aanmeldt, maar het kan ook op het later moment. 

Lever de geluidsbestanden op in de onderstaande formats:

type  channels  sample rate  sample size  bitrate 
Mp2  2 (stereo)  44.1khz  16bit  256 kbps 
Mp3  2 (stereo)  44.1khz  16bit  256 kbps 
wav  2 (stereo)  44.1khz  16bit  1,411 kbps (cd) 
m4a  2 (stereo)  44.1khz  16bit  256 kbps 
flac  2 (stereo)  44.1khz  16bit    
aac  2 (stereo)  44.1khz  16bit   
#permalink
Hoe kan ik mijn aangemelde werken wijzigen of verwijderen?

Je kunt aangemelde werken niet wijzigen of verwijderen. Wél kun je je werk opnieuw aanmelden en op deze manier aanpassingen maken. De aanmeldingen worden dan intern aan elkaar gekoppeld en de nieuwste aanmelding wordt aangehouden. De verschillende aanmeldingen blijven wel zichtbaar in de lijst van de door jou aangemelde werken. 

#permalink
Hoe kan ik mijn werken beschermen?

De bescherming van muziekwerken wordt geregeld via de Auteurswet. Dit loopt niet via BumaStemra. Als je een werk maakt in de zin van de Auteurswet, komt er op dat werk auteursrecht te rusten. Je werk wordt hierdoor volledig automatisch en bovendien gratis beschermd. Het is dus niet nodig, en überhaupt niet mogelijk, om auteursrecht bij een instantie aan te vragen of in een openbaar register te laten inschrijven.

In sommige gevallen is het verstandig om je werk te laten registreren. Op deze manier kun je misverstanden rondom het makerschap voorkomen. Dit kun je doen bij een notaris, bij een advocaat of bij het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom

Goed om te onthouden: 

 1. BumaStemra houdt zich bezig met exploitatierechten; niet met de bescherming van werken
 2. Een aanmelding bij Buma kan bijdragen als bewijs voor een rechter, maar dit biedt geen garantie

Wil je meer weten over muziekauteursrecht? Bekijk dan onze pagina Jouw rechten – BumaStemra

#permalink
Wat is plagiaat?

Wanneer een muziekwerk zonder toestemming in een ander werk wordt gebruikt, spreken we van plagiaat. Is je werk betrokken bij een plagiaatkwestie? Of beschuldigt iemand jou van plagiaat? Probeer dan eerst het probleem gezamenlijk op te lossen. Lukt dit niet? Dan kun je de hulp inschakelen van de Vaste Commissie Plagiaat (VCP)

#permalink
Hoe zit het met het gebruik van een sample?

Als je een sample wil gebruiken, heb je toestemming nodig van de originele makers/auteursrechthebbenden van het nummer. Deze toestemming kun je aanvragen bij de uitgever of rechtstreeks bij de componist/auteur van het nummer. Omdat je bij het toevoegen van een sample een ‘bestaande opname’ gebruikt, heb je ook toestemming nodig van de mastereigenaar van de opname. In veel gevallen is dit de platenmaatschappij. 

#permalink
Hoe zit het met de 30-secondenregel?

Gebruik je niet het volledige muziekwerk, maar enkele seconden van een bestaand werk? Op welke manier je het werk ook gebruikt, je hebt altijd een licentie of toestemming nodig. De 30-secondenregel bestaat dus niet. 

#permalink
Wanneer staat een werk in conflict?

Er ontstaat een conflict als auteurs en/of uitgevers hetzelfde werk met andere rechtenverdelingen aanmelden. Wij kunnen dan niet zien welke aanmelding de juiste is. Is er sprake van een conflict? Dan is het belangrijk dat je daar als rechthebbende samen met je mede-auteurs uitkomt. Als er samen een definitieve verdeling is bepaald, kun je een e-mail sturen naar counterclaims@bumastemra.nl. Dan kan de afgesproken verdeling worden doorgevoerd.   

#permalink
Kan ik onder een pseudoniem werken?

Je kunt een pseudoniem of alias aanvragen. Zo kun je titels aanmelden, zonder je eigen (echte) naam te gebruiken. Dit pseudoniem wordt dan ook weergegeven in de verdeling.  

Wil je een pseudoniem aanvragen? Laat ons dan weten welke naam je wilt aanvragen. Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@bumastemra.nl. Dan kijken we of deze naam nog beschikbaar is. Is dit het geval? Dan kunnen wij het pseudoniem koppelen aan je naam. 

#permalink
Hoe en waar worden mijn muziekwerken gebruikt?

Op onze pagina Jouw inkomsten – BumaStemra vind je een overzicht van het muziekgebruik, waarover je inkomsten kunt ontvangen. 

#permalink

Codes en nummers

Wat is een IPI-nummer en waarom heb ik er twee?

Een IPI-nummer is een uniek, internationaal nummer dat gekoppeld is aan de originele naam van een componist/tekstschrijver. Iedereen die een tussenvoegsel in zijn of haar achternaam heeft staan, krijgt automatisch twee IPI-nummers. Dit komt, omdat er automatisch ook een tweede schrijfwijze van je naam in de internationale database wordt gezet. Zo ben je makkelijker terug te vinden. Het maakt niet uit welk IPI-nummer je gebruikt bij het aanmelden van je werken. De keuze is aan jou.

#permalink
Wat is mijn relatienummer?

Je relatienummer is het unieke nummer, waarmee je lid bent van BumaStemra. Het is altijd handig om dit nummer te vermelden in de correspondentie. Op deze manier kunnen wij snel je gegevens terugvinden. Je vindt je relatienummer in je MijnBumaStemra-account, onder het kopje ‘Mijn gegevens’. 

#permalink
Wat is een ISRC-code?

Een ISRC-code (ISRC staat voor International Standard Recording Code) is gekoppeld aan een recording. Deze code is van belang voor de mastereigenaar en wordt daarom niet door ons opgevraagd, wanneer je je werk aanmeldt. We matchen namelijk vanuit de titel en de uitvoerende artiest. Je kunt ISRC-codes terugvinden via ISRC Search. Het aanvragen van een ISRC-code gaat via Sena. 

#permalink
Wat is een ISWC-code?

ISWC staat voor International Standard Work Code en is een code die gekoppeld is aan een muziekwerk. Wanneer een werk bij ons wordt aangemeld – en zodra er vergoedingen over uitgekeerd worden – krijgt een werk een ISWC-nummer. Je kunt dit nummer op zoeken tussen je aangemelde werken, en hier de details bekijken. 

#permalink
Wat is een BumaStemra werknummer?

Alle werken die bij ons aangemeld worden, krijgen een uniek BumaStemra werknummer. 

#permalink

Setlijstenapp / Live-optredens

Hoe kan ik setlijsten aanleveren?

Het indienen van setlijsten na een live optreden is cruciaal. Op die manier zorgen we ervoor dat de nummers die gespeeld zijn worden gekoppeld aan geregistreerde werken, waardoor  rechthebbenden op een eerlijke manier worden vergoed voor het gebruik van hun muziek.

Setlijsten aanleveren in MijnBumaStemra

In MijnBumaStemra bieden we een gebruiksvriendelijke manier om setlijsten samen te stellen. Je vindt de functionaliteiten onder het tabblad ‘Live’. Je hebt de mogelijkheid om handmatig werken toe te voegen aan je setlijst, of je kunt een Excel-lijst importeren.

Het handmatig creëren van een nieuwe setlijst is erg eenvoudig: je kunt werken toevoegen uit je eigen repertoire, of je zoekt werken op in onze uitgebreide Titelcatalogus of in de Spotify-database. Met slechts een paar klikken heb je je setlijst samengesteld. De handige kopieerfunctie maakt het mogelijk om bestaande setlijsten opnieuw te gebruiken. Dat scheelt na een volgend optreden veel werk.

Bekijk deze video om te zien hoe het werkt.

Setlijsten app

Je kunt ook setlijsten aanleveren in de Buma Setlijsten-app. Klik hier om te zien hoe dit werkt.

Download hier de app voor iOS of Android. Kun je de app niet installeren? Dan kun je gebruikmaken van het Excel-bestand Opgaveformulier setlijsten. Stuur het ingevulde formulier vervolgens op naar garing.podia@bumastemra.nl.  

#permalink
Hoe kan ik inloggen op de Setlijstenapp?

Om in te loggen op de Setlijstenapp, kun je de inloggegevens gebruiken van je MijnBumaStemra-account. 

#permalink
Hoe werkt de Setlijstenapp?
 1. Open de Setlijstenapp
 2. Ga naar het tabblad ‘Mijn setlijsten’ en klik op het plusje rechtsbovenin
 3. Geef je setlijst een naam en voeg de werken een voor een toe
 4. Je vindt de nieuwe setlist vervolgens terug onder ‘Mijn setlijsten’
 5. Wil je een optreden opgeven? Ga dan naar het tabblad ‘Mijn optredens’
 6. Klik op het plusje en vul vervolgens de gegevens van het optreden in
 7. Voeg de setlijst die je zojuist hebt opgesteld toe, via ‘Voeg setlijst toe’
 8. Nu is zowel je setlijst als je aankomende optreden aangemeld 

En zie: Setlijstenapp | Piktochart Visual Editor

#permalink
Waar vind ik de deadline-informatie?

Je vindt de deadlines voor het aanleveren van je setlijsten in je MijnBumaStemra-account, onder ‘Kalender’. 

#permalink
Wat is de minimumvergoeding bij een optreden?

Voor live optredens hanteren we een uit te keren minimumvergoeding van € 22,- per optreden. Bij grotere evenementen kan dit bedrag hoger zijn. Het bedrag wordt opgedeeld onder de opgegeven titels en de betrokken rechthebbenden. 

#permalink

Overige vragen

Is aansluiting bij Stemra zinvol wanneer mijn muziek op een cd in eigen beheer wordt uitgebracht?

Breng je een cd uit in eigen beheer? Dan is het niet altijd zinvol om je aan te sluiten bij Stemra. Dit verschilt per situatie en is onder meer afhankelijk van het soort muziekgebruik. Om de juiste inschatting te maken, kun je het best contact met ons opnemen. Dan geven we je advies, op basis van je situatie en je muziekwerk. Je bereikt ons via 023-7997999 of info@bumastemra.nl

#permalink
Mijn muziek is gebruikt in verschillende landen. Moet ik me nu ook aansluiten bij de auteursrechtorganisaties in die landen?

Nee, dat hoeft niet. Het is wel handig om ons te laten weten dat je muziek in het buitenland gebruikt wordt, als je dit van tevoren al weet. Wij hebben namelijk verschillende zusterorganisaties in het buitenland. Zij houden bij welke muziek er gebruikt wordt en regelen met ons de bijbehorende vergoedingen. Zodra er bekend is dat je muziekwerk over de grens wordt gebruikt, nemen wij zelf contact op met deze organisaties. Zo ontvang je zo snel mogelijk je vergoeding. 

Let wel op: het kan één tot twee jaar duren voordat dit geregeld is. Hoe eerder je je werk bij ons hebt aangemeld, hoe sneller je wordt uitbetaald. 

#permalink
Ik ben uitvoerend artiest, maar geen componist. Moet ik me dan ook bij jullie aansluiten?

Nee, als uitvoerend muzikant kun je lid worden van Sena. Deze organisatie regelt de belangenbehartiging van uitvoerende artiesten. Ben je als producent of uitvoerend artiest betrokken geweest bij de opname of commerciële download van een muziekwerk? Dan heb je recht op een vergoeding, als deze opname op de radio of televisie wordt afgespeeld. Deze vergoeding gaat via Sena. 

#permalink
Hoe werkt het als ik mijn muziek op een dvd of cd wil vastleggen?

Het onderdeel Stemra van BumaStemra richt zich op de vermenigvuldiging en de vastlegging van muziek. Wil je muziek vastleggen op beeld- of geluidsdragers, zoals dvd’s of cd’s? Dan heb je daar toestemming van Stemra voor nodig. Onder makers van beeld- en geluidsdragers vallen platenmaatschappijen, importeurs, omroepen, producenten van achtergrondmuziek en reclamebureaus. Ook organisaties die promotiemiddelen maken in de vorm van een beeld- of geluidsdrager betalen een vergoeding.

Hoe hoger het commerciële belang, hoe hoger de vergoeding is die wij aan de componisten, tekstschrijvers en uitgevers uitkeren. Of er sprake is van een groot commercieel belang, is onder andere afhankelijk van het aantal oplages en het verspreidingsgebied. 

#permalink
Ik heb een liedje geschreven. Hoe en waar kan ik dit registreren?

Als je een nieuw en origineel liedje maakt, zit daar automatisch auteursrecht op. Hier hoef je verder niets voor te doen. Soms moet je echter bewijzen dat jij de maker van een muziekwerk bent. Dit doe je door het werk en de datum waarop dit gemaakt is, te registreren bij een notaris. Je kunt ook een I-DEPOT indienen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom en je een audiobestand uploaden.  

Wil je meer weten over auteursrecht? Ga dan naar Autersrecht.nl

#permalink
Wat is de copyrightgrens en hoe werkt dit?

De copyrightgrens is de grens waarbij BumaStemra je muziek verwerkt. Deze grens is gesteld op € 50,-. Dit betekent dat, indien er muziekgebruik is ter waarde van € 50,- of meer, wij dit gebruik verwerken en uitkeren. Uit onderzoek blijkt dat dit de beste kosten-batenverhouding is. Op deze manier wordt er namelijk een maximaal haalbaar aantal muziekwerken uitgekeerd tegen redelijke kosten. Deze copyrightgrens is gebaseerd op de totale waarde van het muziekgebruik binnen één van de drie volgende categorieën: Buma, Stemra of Online. We meten altijd over een periode van drie jaar. 

Levert het gebruik van een muziekwerk in de categorie Online € 50,- of meer op? Dan verwerken wij de beschikbare eigendomsinformatie en keren wij de vergoedingen uit. Zodra de copyrightgegevens compleet zijn, wordt het muziekgebruik in de toekomst altijd uitgekeerd. Zelfs als het bedrag in één van de drie genoemde categorieën lager is dan € 50,-. 

#permalink
Als ik muziek speciaal voor een productie componeer, wordt mijn opdrachtgever dan eigenaar van die muziek?

Nee, de opdrachtgever wordt geen eigenaar van deze muziek. De rechten van de muziek blijven van jou, behalve als je een andere afspraak met de opdrachtgever hebt gemaakt. Als je lid wordt van BumaStemra, draag je de exploitatierechten van je muziek aan ons over. Wil je opdrachtgever deze muziek nogmaals gebruiken? Dan moet hij eerst toestemming aan ons vragen. 

#permalink
Kan ik wel afspraken maken met mijn opdrachtgever als ik lid ben van BumaStemra?

In sommige gevallen kun je afspraken met je opdrachtgever maken. Het is hier wel belangrijk dat je de muziekwerken speciaal op aanvraag hebt geschreven. Is dit het geval? Dan kun je afspraken maken over de vergoeding en de kosten. Deze afspraken met je opdrachtgever gaan dus buiten BumaStemra om. Meld de opdrachtmuziek wel bij ons aan. 

#permalink
Ik maak muziek in opdracht. Moet ik dan mijn contract met BumaStemra opzeggen?

Nee, je hoeft je contract niet op te zeggen. Als lid bent van BumaStemra, ben je wel verplicht om een ‘afwijkend beding’ in je arbeidscontract op te nemen. Dit is een extra voorwaarde in het contract met je werkgever, waarin staat dat je je auteursrecht behoudt. Werk je als muziekmaker in loondienst bij een vaste werkgever? Kijk dan wat er in je arbeidscontract staat. Misschien staat deze extra voorwaarde er namelijk al in. 

Door deze voorwaarde kan BumaStemra je auteursrecht overnemen. Als je een contract bij ons hebt, dan beschermen wij immers de gebruiksrechten van al je (toekomstige) muziekwerken. 

#permalink
Hoe krijgen muziekmakers een vergoeding voor hun werk in een grootrechtproductie?

Buma incasseert geen vergoedingen voor het gebruik van muziek in grootrechtproducties. Auteurs maken zelf afspraken met de producenten over de vergoeding en het gebruik van hun muziek. 

Wordt de muziek uit een bestaande dramatisch muzikale voorstelling opnieuw gebruikt in een andere voorstelling? En wordt er hier enkel gebruikgemaakt van bestaande muziek van één en dezelfde auteur? Ook in dit geval incasseren wij geen vergoedingen. In deze situatie is het wel van belang dat de muziekwerken onlosmakelijk verbonden zijn met de verhaallijn van de voorstelling. En ook mogen er geen of weinig andere muziekwerken worden gebruikt. 

Let op: muziek uit een dramatisch muzikale productie, bijvoorbeeld een liedje uit een musical, kan op de radio of tv worden uitgezonden of op cd worden vastgelegd. Daarom is het voor muziekauteurs van belang om hun muziekwerken aan te melden bij BumaStemra. 

#permalink
Wanneer incasseert Buma wel voor speciaal geschreven muziek in een grootrechtproductie?

Buma incasseert voor het muziekgebruik van je zelfgeschreven werken in grootrechtproducties, wanneer het werk voldoet aan een aantal voorwaarden: 

 1. Je laat ons van tevoren weten dat je wil dat wij gaan incasseren voor je muziekgebruik in grootrechtproducties
 2. Je laat de producent van tevoren weten dat Buma gaat incasseren 
 3. Het moet om ‘grootrechtrepertoire’ gaan, dus muziek die speciaal is geschreven voor de productie 
 4. Je hebt de muziek op tijd bij Buma aangemeld, het liefst in de eerste maand dat je muziek is gebruikt
 5. Je mag niet ook al op een andere manier een vergoeding voor uitvoeringsrechten hebben geregeld. Voor elke productie waarvan je wil dat Buma voor je incasseert, moet je opnieuw een aanvraag indienen

Om een aanvraag in te dienen, stuur je een e-mail naar podia.theater@bumastemra.nl

#permalink
Wat zijn niet-gesignaleerde uitvoeringen (Unlogged Performances), en hoe werkt het?

Schrijf jij muziek voor exclusief één uitvoeringslocatie? Wordt je library muziek gebruikt voor radio en televisie? Of heb je speciaal voor een specifieke tv-reportage muziek geschreven? Dan kan het gebeuren dat je hier als muziekmaker via ons geen vergoeding voor kunt ontvangen.

In deze situatie kun je gebruikmaken van de regeling voor niet-gesignaleerde uitvoeringen (artikel 9 & 10). Met deze regeling zorgen wij ervoor dat het gebruik van je muziek toch wordt beloond. In de praktijk wordt deze regeling bijna alleen ingezet voor één specifieke situatie, namelijk: bij muziekgebruik in pretparken of pretparkattracties.

Hoe werkt de regeling voor niet-gesignaleerde uitvoeringen? 

Wil je een beroep doen op deze regeling? Dan moeten de uitvoeringen of uitzendingen waar je werk gebruikt wordt, voldoen aan een aantal criteria:  

 1. Het gaat om structureel gebruik van je muziek, gedurende meerdere jaren
 2. Je hebt je muziek bij ons aangemeld. En heb je met meerdere auteurs geschreven? Dan is de verdeling bij ons bekend
 3. De muziekwerken zijn bekend bij Buma en zijn door alle rechthebbenden aangemeld
 4. Het gaat om relatief veel uitvoeringen per muziekwerk die niet gesignaleerd worden. Dit hangt samen met het vereiste dat de kosten niet disproportioneel mogen zijn ten opzichte van de opbrengsten 
 5. Er moet een licentie afgesloten zijn. Het is daarom belangrijk om bij je opdrachtgever aan te geven dat er voor het gebruik van je muziek een licentie moet worden afgesloten met Buma. Een uitzondering hierop is als er sprake is van een algemene licentie voor de gehele locatie, met muziek van meerdere makers. Het is dan niet mogelijk om aan te tonen welk bedrag betrekking heeft op welke muziek
 6. Voor het muziekgebruik mag er niet al op een andere manier een uitbetaling hebben plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld bij: 
  1. Gebruik van steekproeven 
  2. Gebruik van referentierepertoire 
  3. Gebruik op RTV

Hierbij behandelt referentierepertoire AM de afrekening.  

#permalink